ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΥΛΙΤΖΕΡ ΣΤΗΝ GUARDIAN

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΝΕΑ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Η ΤΑΙΝΙΑ ΑΓΟΡΑ

Όλα ξεκίνησαν από ένα ανυπόγραφο e-mail:
«Είμαι ανώτερο στέλεχος της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών».

Ακολούθησε η πιο εντυπωσιακή διαρροή απόρρητων πληροφοριών στα χρονικά, έργο ενός ασυνήθιστου ανθρώπου. Οι συνέπειες συντάραξαν τους ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο, από τον Ομπάμα και τον Κάμερον ως τους προέδρους της Βραζιλίας, της Γαλλίας και της Ινδονησίας και την καγκελάριο της Γερμανίας. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ένας νεαρός άσος της πληροφορικής που εργαζόταν στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής, αποκάλυψε με ποιο τρόπο ο ισχυρός αυτός οργανισμός χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να κατασκοπεύει ολόκληρο τον πλανήτη. Οι κατάσκοποι το χαρακτηρίζουν ως «κυριαρχία στο διαδίκτυο». Άλλοι το χαρακτηρίζουν ως τον θάνατο της ιδιωτικότητάς μας.

Πρόκειται για την πραγματική ιστορία των ενεργειών του Σνόουντεν και των δημοσιογράφων που δέχτηκαν πιέσεις από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας προκειμένου να θάψουν αυτή την εκπληκτική αποκλειστικότητα.

Η ιστορία του Σνόουντεν θυμίζει θρίλερ που εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο, αρχίζοντας από τη μέρα που εγκατέλειψε την εντυπωσιακή φίλη του στη Χαβάη κουβαλώντας έναν σκληρό δίσκο γεμάτο μυστικά, ως τις βδομάδες της διαρροής πληροφοριών στο Χονγκ Κονγκ και του αγώνα του για την απόκτηση πολιτικού ασύλου. Έχοντας πλέον παγιδευτεί στη Μόσχα, ένα μοναδικό θύμα, βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες περί κατασκοπείας στις ΗΠΑ, καθώς και με ένα αβέβαιο μέλλον στην εξορία.

Τι οδήγησε τον Σνόουντεν να θυσιαστεί; Ο βραβευμένος δημοσιογράφος της Guardian Λουκ Χάρντινγκ απαντά στο ερώτημα που οφείλει να προβληματίσει κάθε πολίτη της διαδικτυακής εποχής.

Γράφοντας τον Φάκελο Σνόουντεν:
«Η παράγραφος άρχισε να σβήνεται μόνη της».


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΟ TED2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ NBC

Η συνέντευξη που έδωσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν τον Ιούνιο του 2013 στον Γκλεν Γκρίνγουολντ και την Λόρα Πόιτρας στην οποία αποκάλυψε τις πρακτικές μαζικής παρακολούθησης της NSA. Κάνοντας την εμφάνιση του μέσω ενός ρομπότ τηλεπαρουσίας, ο Έντουαρντ Σνόουντεν μιλάει στο TED2014 για την παρακολούθηση και την ελευθερία του Διαδικτύου. Το δικαίωμα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, εισηγείται, δεν είναι κομματικό ζήτημα, αλλά απαιτεί μια ριζική αναθεώρηση του ρόλου του Διαδικτύου στη ζωή μας - και των νόμων που το προστατεύουν. «Τα δικαιώματά σας έχουν σημασία», λέει, «επειδή ποτέ δεν ξέρετε πότε θα τα χρειαστείτε». Ο Κρις Άντερσον παίρνει τη συνέντευξη, με ειδικό προσκεκλημένο τον Τιμ Μπέρνερς-Λι. Η πρώτη εμφάνιση του Έντουαρντ Σνόουντεν σε αμερικανικό κανάλι μετά τις αποκαλύψεις. Δείτε την συνεντευξη του στον Μπράιαν Γουίλιαμς για το NBC.