«Φαύλος κύκλος» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Φαύλος κύκλος

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Ισμήνη Ραντούλοβιτς

Φαύλος κύκλος
-50%
  • ISBN: 978-960-03-6280-0
  • σελ. 208
  • 16 Νοεμβρίου 2017
  • € 14,84 προσφορά: € 7,42

Περίληψη

Μια νεαρή κοπέλα από τη Νιγηρία, η Ουχουνόμα, περιπλανιέται για μερικά χρόνια στην Ευρώπη έχοντας έναν και μοναδικό σκοπό – να διεκδικήσει το όνειρο μιας καλύτερης ζωής. Δεν διαθέτει όμως τα απαραίτητα έγγραφα που θα εξασφάλιζαν τη νόμιμη παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχει χαρτιά, είναι «παράνομη» για την απρόσωπη γραφειοκρατία, αυτό είναι το «έγκλημά» της, και θα εμπλακεί σ’ έναν φαύλο κύκλο που θα δοκιμάσει τις σωματικές και ψυχολογικές αντοχές της. Η Ουχουνόμα, μια ύπαρξη ευαίσθητη και άκακη, συλλαμβάνεται κάποια στιγμή στη Γερμανία και αργότερα μεταφέρεται σ’ ένα σωφρονιστικό κατάστημα της Βαυαρίας. Στη νέα της φυλακή θα συγχρωτιστεί με μια πλειάδα γυναικών –από την Αφρική, την πάλαι ποτέ ενωμένη Γιουγκοσλαβία, τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ– και θα βιώσει το παράξενο μείγμα σκληρότητας και αλληλεγγύης που της επιφυλάσσουν. Το κελί μπορεί να μετατρέπει το παρόν σε αργόσυρτο εφιάλτη για την Ουχουνόμα, αλλά δεν μπορεί να περιορίσει τη μνήμη, που γίνεται παρηγοριά και καταφυγή της. Ωστόσο η μεγαλύτερη απειλή στη φυλακή προέρχεται από έναν καθολικό ιερέα που, αναζητώντας εξιλαστήριο θύμα, μηχανορραφεί σε βάρος της.

 

«Η απόγνωση των απροστάτευτων “παρανόμων”, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι τόσο με την κρατική καταστολή όσο και με το οργανωμένο έγκλημα, συνιστά ένα δύσκολο θέμα που έχει διερευνηθεί ελάχιστα –ή και καθόλου– από τη σύγχρονη κροατική πεζογραφία, γεγονός που καθιστά αυτό το μυθιστόρημα ξεχωριστό στο είδος του και απολύτως ευπρόσδεκτο». 

Jutarnji list   

 

«Το μυθιστόρημα του Ίβαν Σέρσεν σχετίζεται άμεσα με τη φύση της γυναίκας, με τη μοίρα του θηλυκού φύλου, επικεντρώνεται όμως σ’ εκείνες τις γυναίκες που περιθωριοποιούνται συστηματικά· πρώτον, εξαιτίας της γεωγραφικής τους προέλευσης· και, δεύτερον, επειδή βρίσκονται έγκλειστες στη φυλακή».

NEVEN VULIĊ, Moderna vremena

 

«Ο Φαύλος κύκλος πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία». 

GABRIELA BABNIK, Airbeletrina.com 

Βιογραφικά στοιχεία

Ίβαν Σέρσεν

Ο Ίβαν Σέρσεν ανήκει στη νεότερη γενιά των Κροατών συγγραφέων. Γεννήθηκε το 1979 στο Ζάγκρεμπ, όπου ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε ιστορία και γενική γλωσσολογία. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου της κροατικής πρωτεύουσας. Από το 2001 άρχισε να εργάζεται στον χώρο του βιβλίου, ενώ από το 2004 ανέλαβε τη θέση του επιμελητή σε διάφορους εκδοτικούς οίκους. Από το 2007 είναι συνιδιοκτήτης και υπεύθυνος των ανεξάρτητων εκδόσεων Sandorf, και ως ατζέντης προωθεί λογοτέχνες από την πρώην Γιουγκοσλαβία στο εξωτερικό. Έχει μεταφράσει βιβλία των μουσικών Χένρι Ρόλινς (Get in the Van) και Φρανκ Ζάπα (The Real Frank Zappa Book) στα κροατικά. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Ο Φαύλος κύκλος (πρωτότυπος τίτλος: Harmattan) εκδόθηκε το 2014 και είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Προηγήθηκαν, το 2010, η συλλογή διηγημάτων Σχεδία – Παραμύθια από το μηχάνημα του καφέ και η μελέτη Ιστορία των βιβλιοπωλείων του Ζάγκρεμπ, την οποία συνέγραψε με τον Ντάνιελ Γλάβαν.