«Πολωνία» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Πολωνία

Στο εξώφυλλο: έργο του Νίκου Κρυωνίδη

Πολωνία
  • ISBN: 978-960-03-5997-8
  • σελ. 56
  • 12 Μαΐου 2016
  • € 9,54
Τα στοιχεία σου:

Του φίλου σου:

Περίληψη

Τραύματα πόλεμοι η ζωή επέλασε θριαμβεύουσα

κουρέλια ερείπια αγαπημένα το σώμα τα φορεί

δεν σκέφτεται τι χάθηκε και πώς – τρυφερά αγκαλιάζει ό,τι έμεινε

Υπομονετικά ο επαίτης δείχνει τις πληγές του


Αν το Σωσίβιο δοκίμαζε να μνημειώσει τη στιγμή, σμιλεύοντάς τη όσο γίνεται  εντατικότερα, και ο Ακάλυπτος έπειτα ανοιγόταν στη ροή και την έκταση, η Πολωνία μάς φέρνει μπροστά –και μας βάζει μέσα– στην ξένη Ιστορία και τις ιστορίες των άλλων, δείχνοντας πόσο πιο κοντά μας απ’ όσο φανταζόμαστε είναι και αυτή και εκείνες. 

Τριάντα δύο ποιήματα που ξεκινούν από τη νεολιθική Σουηδία, κάνουν έξι σταθμούς στην Πολωνία, από την Αναγέννηση ώς τον 20ό αιώνα, και, έχοντας φτάσει στην Ελλάδα τού σήμερα, ξαναγυρίζουν στην Ευρώπη των δεκαετιών του 1980 και του 1990, όταν αυτή φάνταζε –παραδόξως– γεμάτη υποσχέσεις. 

Η Πολωνία είναι μια χώρα – αλλά και άλλες χώρες. Μια Ιστορία – αλλά και πολλές, σχεδόν καθημερινές, ιστορίες μας.

 

... σε κάθε συνοικία

έως βαθειά μεσάνυχτα

οι άντρες γυρίζουν 

μέσα έξω τα κοστούμια τους

να λάμψουν τα φθαρμένα

Βιογραφικά στοιχεία

Παναγιώτης Ιωαννίδης

Ο Παναγιώτης Ιωαννίδης (http://xylokopoi.blogspot.gr/) γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα, όπου και ζει. Και τα τρία βιβλία του με ποιήματα, Το σωσίβιο (2008, β´ έκδ. 2009), Ακάλυπτος (2013), Πολωνία (2016), κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. 

Ποιήματα, δοκίμια, κριτικές και μεταφράσεις του (ποιημάτων των S. Heaney, T. Gunn, R. Creeley, D. Harsent, A. Motion, M. Symmons Roberts κ.ά.) δημοσιεύονται σε περιοδικά από το 1995. Παρουσιάστηκε στις εκδηλώσεις «16 Νέοι Έλληνες Ποιητές» της Θεατρικής Εταιρείας «Πράξη» (1997) και έλαβε το Β´ Βραβείο Ποίησης στην «Πρώτη Συνάντηση Νέων Δημιουργών (Σχολή Βακαλό)» (1998). Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί –σε περιοδικά και ανθολογίες– μεταφρασμένα στα αγγλικά, τα σουηδικά και τα τουρκικά. Είναι υπεύθυνος για την ποίηση στο μηνιαίο περιοδικό The books' journal· μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού ποίησης, θεωρίας και εικαστικών ΦΡΜΚ· διοργανωτής και επιμελητής των μηνιαίων ποιητικών αναγνώσεων «Με τα λόγια (γίνεται)».

 
Βιβλιογραφία