«Πατέρες και προπάτορες» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Πατέρες και προπάτορες

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Χρήστος Γκούβης

Πατέρες και προπάτορες
  • ISBN: 978-960-03-4236-9
  • σελ. 400
  • 14 Μαρτίου 2007
  • € 23,32

Περίληψη

Στο μυθιστόρημα Πατέρες και προπάτορες προβάλλονται γεγονότα που σημάδεψαν τη Σερβία από την ίδρυση του βασιλείου των Νοτίων Σλάβων μέχρι και την κατάληψη της εξουσίας στη Γιουγκοσλαβία από τον Τίτο (1945). O αναγνώστης παρακολουθεί τη ζωή του καθηγητή Στέβαν Μεντάκοβιτς, της Aγγλίδας γυναίκας του Ελιζαμπέτα και του γιου τους Μιχάιλο, ο οποίος δεν παύει να διαφωνεί με τις ιδεολογικές απόψεις του πατέρα του. Η ευρωπαϊκή κουλτούρα του Στέβαν θα έρθει σε διάσταση με τις παραδοσιακές αξίες της αγροτικής σερβικής κοινωνίας, και η πορεία της οικογένειας θα είναι τραγική.
Ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα που γράφτηκαν στα τέλη του 20ού αιώνα στα Βαλκάνια, το Πατέρες και προπάτορες αφηγείται με αριστουργηματικό τρόπο πράγματα που δύσκολα μπορούν να κατανοήσουν οι Δυτικοευρωπαίοι αλλά που εύκολα μπορούν να νιώσουν οι Έλληνες και οι άλλοι Βαλκάνιοι, αποδεικνύοντας ότι τελικώς, ναι, υπάρχει λογοτεχνία με κοινά βαλκανικά χαρακτηριστικά.

Βιογραφικά στοιχεία

Σλόμπονταν Σέλενιτς

O Σλόμπονταν Σέλενιτς γεννήθηκε το 1933 στο Πάκρατς της Σερβίας και πέθανε στο Βελιγράδι το 1995. Σπούδασε στα πανεπιστήμια του Βελιγραδίου και του Μπρίστολ στη δεκαετία του '50. Εργάστηκε ως καθηγητής στο θεατρικό τμήμα του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων της Γιουγκοσλαβίας. Έγραψε θεατρικά έργα και μυθιστορήματα, τα περισσότερα από τα οποία διασκευάστηκαν για το θέατρο ή τον κινηματογράφο (μερικά από τον ίδιο). Από τα μυθιστορήματά του τα πιο γνωστά είναι το Φόνος εκ προμελέτης (μτφρ. Χρήστου Γκούβη, Eκδ. Καστανιώτης, 1997) και το Πατέρες και προπάτορες. Από τα θεατρικά του ξεχωρίζουν τα έργα Χλευάζοντας το λαό και Πρίγκιπας Παύλος που παίζονταν για πολλά χρόνια στις θεατρικές σκηνές της Σερβίας.
Βιβλιογραφία