«Η οικογένεια του Πασκουάλ Ντουάρτε» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η οικογένεια του Πασκουάλ Ντουάρτε

Μυθιστόρημα

Συλλογή Βραβεία Νόμπελ

Τεύχος 19

Μετάφραση:
Ισμήνη Κανσή

Σχεδιασμός εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης

Η οικογένεια του Πασκουάλ Ντουάρτε
  • ISBN: 978-960-03-3374-9
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 128
  • Επανέκδοση
  • 15 Ιουλίου 2010
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Ο Πασκουάλ Ντουάρτε και η οικογένειά του είναι τα τραγικά θύματα μιας κοινωνικοπολιτικής δομής που αγνοεί τον ίδιο τον άνθρωπο, που τον αφήνει στην τύχη του και στην τύχη ενός ανύπαρκτου Θεού ο οποίος, παρ’ όλα αυτά, δεσπόζει μες στο μυαλό του και κατατρέχει την κάθε του πράξη. Ο Θεός συγχέεται με τη μοίρα: ό,τι είναι γραφτό να γίνει θα συμβεί, και γι' αυτό δεν είναι κανένας υπεύθυνος. Μόνο που τελικά αυτός που θα πληρώσει είναι ο ίδιος ο Πασκάλ Ντουάρτε και η οικογένειά του.

Όταν, στα 1942, εκδόθηκε Η οικογένεια του Πασκουάλ Ντουάρτε, μια νέα ώθηση δόθηκε στην ισπανική λογοτεχνία: ξαναγύρισε σ' έναν κόσμο λαϊκό και αγροτικό, που οι χαρακτήρες του ήταν άνθρωποι πρωτόγονοι κι αυθεντικοί. Στα άγρια πάθη και στα απλοϊκά ένστικτά τους, ο κόσμος ολόκληρος είδε την παραβολή μιας χώρας στην οποία ανακυκλώνεται συνεχώς η βαρβαρότητα, η βία, το μίσος και το αίμα.

Βιογραφικά στοιχεία

Καμίλο Χοσέ Θέλα

O Kαμίλο Xοσέ Θέλα γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της επαρχίας Λα Κορούνια, στην Ισπανία, το 1916, από πατέρα Ισπανό και μητέρα Αγγλίδα. Έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα Η οικογένεια του Πασκουάλ Ντουάρτε το 1942 σε ηλικία μόλις είκοσι έξι ετών, κι από την αρχή κάνει γνωστό τον κόσμο στον οποίο θα κινηθεί: έναν κόσμο που αρνείται την ισχύουσα ηθική, έναν κόσμο που μπορεί να αποδοθεί μονάχα με τα χρώματα ενός σκοτεινού ρεαλισμού. Ακολουθούν γύρω στα εβδομήντα περίπου έργα. Το 1957 έγινε μέλος της Ισπανικής Ακαδημίας και το 1989 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πέθανε το 2002 στη Μαδρίτη.