«Η Κύπρος στη ζωή μου» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η Κύπρος στη ζωή μου

Μαρτυρία ενός Τουρκοκύπριου διπλωμάτη

Μετάφραση:
Γιάννης Λάμψας

Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Στην φωτογραφία του εξωφύλλου: Οι Μακάριος και Κιουτσούκ στην τελετή της υπογραφή

Η Κύπρος στη ζωή μου
  • ISBN: 960-03-2634-7
  • σελ. 288
  • 1 Μαρτίου 2000
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

«Στο βιβλίο του αυτό ο συγγραφέας δεν έχει καμιά πρόθεση να παρουσιάσει στον αναγνώστη μια πλήρη εξιστόρηση των δύσκολων χρόνων της Κύπρου τις τελευταίες δεκαετίες. Ούτε, παρά το γεγονός ότι είναι πολιτικός επιστήμονας και διπλωμάτης, να προβεί σε επιστημονική πολιτική ανάλυση του Κυπριακού και των ελλαδοτουρκικών σχέσεων. Το έργο του συγγραφέα είναι αυτοβιογραφικό, μια προσωπική μαρτυρία ενός θαρραλέου άνδρα που έχει ξεχωριστή θέση στα δεδομένα της πατρίδας του, της Kύπρου. Eίναι ένας Τουρκοκύπριος, γεννημένος και θρεμμένος στην πόλη της Πάφου, που αρνήθηκε να ακολουθήσει τις αποφάσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για το διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και τον τελικό διαμελισμό της. Πολλά είναι τα σημεία του βιβλίου που θα προκαλέσουν συζητήσεις, ακόμη και αντιδράσεις. Αυτό θα προσθέσει στη χρησιμότητα του βιβλίου. Μια ακόμη συνεισφορά του συγγραφέα στην κατανόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου».

ΓIΩPΓOΣ IAKΩBOY

Βιογραφικά στοιχεία

Οζντεμίρ Α. Οζκιούρ

Ο δρ Οζντεμίρ Α. Οζκιούρ γεννήθηκε το 1929 στην Πάφο της Κύπρου. Μετά την εκπαίδευσή του στο Tουρκικό Λύκειο της Λευκωσίας, εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος της Κύπρου στην Επαρχιακή Διοίκηση της Πάφου ως το 1957, οπότε παραιτήθηκε και πήγε στην Άγκυρα της Τουρκίας για πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών.

Στο διάστημα 1962-64 εργάστηκε στο υπουργείο Οικονομικών της Λευκωσίας. Αργότερα διορίστηκε εμπορικός ακόλουθος της Κύπρου στη Βόννη, στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Στη συνέχεια διορίστηκε στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών και υπηρέτησε δύο φορές στην κυπριακή πρεσβεία της Βόννης και δύο φορές στη μόνιμη κυπριακή αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη. Στο αναμεταξύ συνέχισε την εκπαίδευσή του και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών, με ειδικότητα τις Διεθνείς Σχέσεις, από το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης.

Μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 στην Κύπρο αφυπηρέτησε πρόωρα από τη θέση του ως Πρώτου Συμβούλου στο Υπουργείο Εξωτερικών και διορίστηκε στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Εργάστηκε στη Γραμματεία ως ανώτερος αξιωματούχος για τις Πολιτικές Υποθέσεις σχεδόν ως τα τέλη του 1988, οπότε αφυπηρέτησε πάλι πρόωρα και γύρισε στην Πάφο. Από το 1992 ως το 1996, δηλαδή κάπου τεσσεράμισι χρόνια, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Kύπρου. Έλαβε μέρος σε πολλές διεθνείς διασκέψεις, σεμινάρια και συναντήσεις ως εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης και της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

Έχει εκδώσει βιβλία με θέματα το Απαρτχάιντ και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και πολλές μελέτες και άρθρα, κυρίως για την Κύπρο. Από το 1989 ως το 1992 διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος Πάφου του Κυπριακού Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Κύπρου και πρόεδρος του Ιδρύματος Ιχσάν Αλή.