«Φαίδρα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Φαίδρα

Σενάριο

Στο εξώφυλλο φωτογραφία από την ταινία
Μακέτα: Μαρία Κωνσταντακάκη

Φαίδρα
  • ISBN: 960-03-1246-X
  • σελ. 104
  • 29 Μαΐου 1994
  • € 10,60

Περίληψη

Για ένα συγγραφέα η εκλογή ενός μύθου, και όχι άλλου, δεν είναι βέβαια τυχαία. Ένα στοιχείο αυτοβιογραφικό κρύβεται συχνά μέσα σ' αυτή την εκλογή, πολλές φορές και ο ίδιος το καταλαβαίνει πολύ αργότερα.

Πηγές μου για τη Φαίδρα κι ερεθίσματα ήταν η Μελίνα –σαγηνευτική, φλογερή και ώριμη ως ηθοποιός για ένα ρόλο παθιασμένης βασίλισσας– και ο μύθος που χειρίστηκα ελεύθερα. Όταν λέω «μύθος», δεν εννοώ μόνο τον αρχαίο μύθο αλλά και το σύγχρονο, το μύθο των βασιλιάδων της εποχής του '60, που ήταν οι εφοπλιστές, με τις δυναστείες και την παντοδυναμία τους.

Στη Φαίδρα υπάρχουν δύο τραγικά γεγονότα: το δυστύχημα του γιου Αλέξη-Ιππόλυτου, ύστερα από την κατάρα του πατέρα, και η αυτοκτονία της Φαίδρας. Αυτά όμως συνέβησαν και στην πραγματικότητα. Ο Αλέξανδρος Ωνάσης σκοτώθηκε σε δυστύχημα με το αεροπλάνο του – μυθικό θηρίο που τρώει τον Ιππόλυτο. Η Ευγενία Νιάρχου αυτοκτόνησε, τη βρήκανε με τη μαύρη μάσκα που φοράει η Φαίδρα στην τελευταία της σκηνή. Το παράξενο είναι ότι τα πραγματικά αυτά γεγονότα συνέβησαν πάνω από δέκα χρόνια ύστερα από το γύρισμα της Φαίδρας.

Η ταινία πιστεύω πως κέρδισε με το χρόνο. Έχει αποκτήσει κι ένα άλλο στοιχείο, μια πλευρά ντοκιμαντέρ, είναι η Αθήνα μιας εποχής, μιας τάξης κοινωνικής, «η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας». Ο Ντασέν έφτιαξε μια ταινία θελκτική, θερμή, τέλος πάντων ερωτική, πράγμα που σπανίζει στο σημερινό κινηματογράφο. Μια ταινία τολμηρή για την εποχή της.

Μ. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ

Βιογραφικά στοιχεία

Μαργαρίτα Λυμπεράκη

Η Μαργαρίτα Λυμπεράκη γεννήθηκε το 1919 στην Αθήνα. Σε παιδική ηλικία ταξίδεψε για πρώτη φορά στο Παρίσι και έμαθε γαλλικά. Τέλειωσε το Αρσάκειο γυμνάσιο και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική. Παντρεύτηκε το συγγραφέα Γιώργο Καραπάνο, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη. Την πρώτη της εμφάνιση στο χώρο της λογοτεχνίας έκανε το 1945 ως Μαργαρίτα Καραπάνου (χρησιμοποιώντας το επώνυμο του συζύγου της) με το μυθιστόρημα Τα δέντρα, ενώ ένα χρόνο αργότερα εξέδωσε το έργο που την έκανε ευρέως γνωστή, το μυθιστόρημα Τα ψάθινα καπέλα (που μεταφράστηκε το 1950 στα γαλλικά). Το 1946 πήρε διαζύγιο και έφυγε με την κόρη της για το Παρίσι, όπου συνδέθηκε με τους Καστοριάδη, Καμπά, Αξελό, Ελύτη και ήρθε σε επαφή με τα πρωτοποριακά ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής. Στο Παρίσι ολοκλήρωσε και τον Άλλο Αλέξανδρο (1950), ενώ το 1952 ξεκίνησε η ενασχόλησή της με τη θεατρική γραφή, άλλοτε στα γαλλικά και άλλοτε στα ελληνικά. Έγραψε επίσης τα σενάρια για τις ταινίες «Μαγική πόλη» του Νίκου Κούνδουρου (1955) και «Φαίδρα» του Ζυλ Ντασσέν (1962) και ασχολήθηκε με τη λογοτεχνική μετάφραση. Συνεργάστηκε με την εφημερίδα Τα Νέα (1975). Ήταν μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Πέθανε το 2001.
Βιβλιογραφία