Τρίτη 8 Δεκεμβρίου - Πρεμιέρα των Radio Plays του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

8 Δεκεμβρίου 2020

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου - Πρεμιέρα των Radio Plays του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη

Αυτόν τον Δεκέμβριο, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου παρουσιάζει ένα νέο εγχείρημα, που συνδυάζει το ραδιοφωνικό θέατρο με την αστυνομική λογοτεχνία και την τζαζ μουσική. Πέντε νέα ακουστικά έργα, βασισμένα σε ελληνικά αστυνομικά διηγήματα, γεμάτα ανεξιχνίαστες δολοφονίες, ερωτικά πάθη και επαγγελματικές αντιζηλίες, εκβιασμούς και οικονομικές δολοπλοκίες, ιδιόρρυθμους ντετέκτιβ και γοητευτικές περσόνες. Στα RadioPlaysσυμμετέχουν πάνω από 60 καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες: σκηνοθέτες *ιδες, ηθοποιοί, μουσικοί και συγγραφείς. Για όλα τα έργα έχουν γραφτεί πρωτότυπες τζαζ συνθέσεις από εξαιρετικούς μουσικούς, που προσδίδουν στα έργα μια νουάρ ατμόσφαιρα μυστηρίου.

Κάθε Τρίτη, ένα καινούργιο Radio Play θα κάνει ταυτόχρονη πρεμιέρα στα podcast της Lifo και στο greekfestival.gr, όπου και θα παραμένει, με δωρεάν ακρόαση για όλους. 

Η έναρξη των μεταδόσεων θα γίνει την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, στις 19:00, με το διήγημα του Φίλιππου Φιλίππου Οι κορυδαλλοί της πλατείας Αμερικής, που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καταλειφός. 

Το πρόγραμμα των Radio Plays θα συνεχιστεί ως εξής:

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, Ο ξένος της Αθηνάς Κακούρη - Σκηνοθεσία Μαρία Μαγκανάρη

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, Καλωσόρισες στην Κόλαση, γλυκιά μουτου Βασίλη Δανέλλη -Σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου, Ανθρώπινη συμπύκνωσητης Αμάντας Μιχαλοπούλου - Σκηνοθεσία Γιώργος Κουτλής

Τρίτη 5 Ιανουαρίου, Το μέλλον της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίαςτου Νεοκλή Γαλανόπουλου - Σκηνοθεσία Αργύρης Ξάφης

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου πραγματοποιεί τα RadioPlays σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη. 

Τα διηγήματα που επελέγησαν προέρχονται από τη σειρά Ελληνικά εγκλήματα, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα βιβλιοπωλεία τον Μάιο του 2007. Ο πρώτος τόμος διαβάστηκε από χιλιάδες αναγνώστες, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια.

Η σειρά απευθύνεται στους λάτρεις της περίτεχνης αστυνομικής αφήγησης και, κυρίως, στους αναγνώστες που αναζητούν αμφιβολίες και ερωτήματα πίσω από κάθε εδραιωμένη βεβαιότητα: Ποιοι είναι ένοχοι και ποιοι αθώοι; Ποια η τιμωρία και ποιο το έγκλημα; Ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα;

Τα Ελληνικά εγκλήματα βασίστηκαν σε μια ιδέα του Ανταίου Χρυσοστομίδη, ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία του τόμου Εγκλήματα, με αστυνομικές ιστορίες γραμμένες από σημαντικούς Ιταλούς συγγραφείς. Κατ’ αναλογία, λοιπόν, προσκάλεσε κορυφαίους και νεότερους αξιόλογους Έλληνες συγγραφείς όχι μόνο του συγκεκριμένου είδους, αλλά της λογοτεχνίας γενικότερα, και επιμελήθηκε τους τέσσερις πρώτους τόμους της σειράς (2007, 2008, 2009 και 2011). Από τον πέμπτο τόμο (2019), την ευθύνη της σειράς Ελληνικά εγκλήματα ανέλαβε ο Δημήτρης Ποσάντζης, υπεύθυνος της Ελληνικής Λογοτεχνίας στις Εκδόσεις Καστανιώτη.

 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων