Στον Βασίλη Παπαθεοδώρου το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

3 Ιουνίου 2020

Στον Βασίλη Παπαθεοδώρου το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου

.

Ανακοινώθηκαν σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουνίου, τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2019 (για τις εκδόσεις του 2018). Μεταξύ των βραβευμένων είναι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου για το μυθιστόρημά του Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια. Είναι το τρίτο Κρατικό Βραβείο με το οποίο τιμάται ο συγγραφέας.

Η επιτροπή αναφέρει στο σκεπτικό της:

«Αν και το θέμα του βιβλίου είναι από μόνο του σοκαριστικό, καθώς ήδη από το οπισθόφυλλο μαθαίνουμε ότι αφορά στην εξαφάνιση μιας έφηβης, ωστόσο πρόκειται για ένα βιβλίο που συγκλονίζει σε όλη την εξέλιξή του. Κυρίως για τις αλήθειες που σιγά σιγά ανακαλύπτει ο αναγνώστης:

»Ότι όλα αυτά που μπορεί να μαζέψει η ψυχή μιας ευαίσθητης έφηβης μπορεί να είναι μικρά και φαινομενικά να μοιάζουν να μην την απασχολούν ιδιαίτερα, όταν όμως δρουν συσσωρευτικά και με τη συνδρομή του τυχαίου ή του μοιραίου, μπορεί να τη φορτίσουν με τρόπο μη αναστρέψιμο.

»Ότι αυτά που συνέβησαν στην ίδια με τρόπο καταλυτικό προκαλούν –αλλά με καθυστέρηση– και στους άλλους, τους φαινομενικά αθώους, τις εκ των υστέρων ενοχές τους. Ενοχές που δεν θα προκαλούνταν εάν δεν μεσολαβούσαν οι μέρες της εξαφάνισης της Λένας. 

»Ότι οι άνθρωποι μπορεί να υφίστανται μπούλινγκ χωρίς να εμπίπτουν στις συνήθεις κατηγορίες, δηλαδή να είναι μετανάστες, να είναι γκέι, να φορούν γυαλιά, να είναι μαθητές-φυτά, κ.λπ. Μπορεί να συμβεί και σε άλλους, που απλώς θέλουν να είναι ο εαυτός τους, με τις ιδιαιτερότητές τους και τη δική τους αντίληψη περί ελευθερίας και περί ήθους. Όπως ήταν η Λένα, που έζησε αλλά και πέθανε μόνη. 

»Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα από τις πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις πολλών διαφορετικών ηρώων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ενώ όλα περιστρέφονται γύρω από την κεντρική ηρωίδα, το μυθιστόρημα εστιάζει σε όλους αυτούς γύρω της, στους “αθώους”, που εκ των υστέρων –πάντα εκ των υστέρων– ξανακοιτάζουν και επαναξιολογούν τη δική τους στάση και τον δικό τους εαυτό. Έτσι, αναδεικνύεται σε ένα πολυπρόσωπο, πολυφωνικό μυθιστόρημα που μέσα από τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των λογοτεχνικών προσώπων στέκεται κριτικά απέναντι σε κοινωνικά φαινόμενα».

 

Υπενθυμίζουμε ότι το βιβλίο έχει αποσπάσει και το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Εφήβους του ηλεκτρονικού περιοδικού ο αναγνώστης, ενώ έχει συμπεριληφθεί στην ετήσια λίστα WhiteRavensτης Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου με τα 200 καλύτερα βιβλία παγκοσμίως.

 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων