Η «σκοτεινή» Αθήνα στο ελληνικό νουάρ | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

30 Ιανουαρίου 2020

Η «σκοτεινή» Αθήνα στο ελληνικό νουάρ

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στις Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου

Όλες οι πόλεις, όσο φωτεινές και φωταγωγημένες κι αν είναι, έχουν μια σκοτεινή και υπόγεια διαδρομή που συμπληρώνει και διαμορφώνει τον αστικό ιστό. Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, oΔήμος Αθηναίων και το Δίκτυο Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων «AthensCultureNet» πραγματοποιούν την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 5.30 μ.μ, μια σκοτεινή διαδρομή βασισμένη στα αστυνομικά μυθιστορήματα των Σέργιου Γκάκα, Άννας Δάρδα-Ιορδανίδου, Ιερώνυμου Λύκαρη, Γιάννη Ράγκου, Μιμής Φιλιππίδη, Σταύρου Χριστοδούλου. 

Από ένα έγκλημα που διαπράχθηκε στη Φωκυλίδου το 1966 θα οδηγηθούμε σε μια αποκριάτικη βραδιά στην πλατεία Κολωνακίου και από εκεί στους πρώτους κατά συρροήν δολοφόνους που έδρασαν στην Ελλάδα. Θα περιπλανηθούμε στους αθηναϊκούς δρόμους του περιθωρίου περνώντας πάνω από τις στάχτες μια παλιάς μονοκατοικίας, για να καταλήξουμε στα μυστικά παρακλάδια της ρωσικής και γεωργιανής μαφίας, ανάμεσα σε διεφθαρμένους πολιτικούς και επίορκους αστυνομικούς. Και για το τέλος, θα ακολουθήσουμε τα χνάρια ενός παράφρονα αξιωματικού της αστυνομίας, που οργανώνει μυστικά σχέδια για ακραία καταστολή στα Εξάρχεια που φλέγονται.

Η διαδρομή βασίζεται στα βιβλία:

Έγκλημα στη Φωκυλίδου, της Μιμής Φιλιππίδη,

Μάσκες και σερπαντίνες, της Άννας Δάρδα-Ιορδανίδου,

Μυρίζει αίμα, του Γιάννη Ράγκου,

Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός, του Σταύρου Χριστοδούλου,

Στάχτες, του Σέργιου Γκάκα,

Μαύρα κουφέτα, του Ιερώνυμου Λύκαρη

και στο διήγημα «18η Μπρυμαίρ», του Γιάννη Ράγκου, που συγκαταλέγεται στον τόμο με διηγήματα βαλκάνιων αστυνομικών συγγραφέων Balkanoir (επιμέλεια: Βασίλης Δανέλλης, Γιάννης Ράγκος).

 

Πληροφορίες για την «Αθηναϊκή Διαδρομή Βιβλίου»: 

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Ώρα συνάντησης: 5.30 μ.μ.

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Δεξαμενής (τέρμα Ηροδότου, στα σκαλάκια που οδηγούν στην πλατεία)

Διαδρομή: Κολωνάκι – Εξάρχεια (με ενδιάμεσες στάσεις στην πλατεία Κολωνακίου, Σκουφά, Λυκαβηττού, Ιπποκράτους, Εξάρχεια). Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα γίνονται σύντομες στάσεις σε μέρη όπου εκτυλίσσεται η δράση στα βιβλία που συμμετέχουν στη διαδρομή.

Επιμελητής της διαδρομής: Γιάννης Ράγκος

Διάρκεια: 1 ½ ώρα  

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΡΑΤΗΣΗ στο: https://www.eventora.com/el/Events/AthinaikesDiadromesVivliou_Noir

 

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 

 

Η δράση εντάσσεται στην ενότητα «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου» του Δικτύου Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της οποίας συγγραφείς οδηγούν κοινό και αναγνώστες σε γειτονιές, δρόμους και περιοχές της Αθήνας που έγιναν σκηνικό για την πλοκή τους ή αφορμή έμπνευσης για τα έργα τους.

Η δράση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του ΟΣΔΕΛ.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων