Σημαντική ανακοίνωση για τη δράση «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου» με τη Ρέα Γαλανάκη το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

6 Δεκεμβρίου 2019

Σημαντική ανακοίνωση για τη δράση «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου» με τη Ρέα Γαλανάκη το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου

Ορίστηκε νέο σημείο συνάντησης: στην οδό Χρήστου Λαδά, στην παλιά έξοδο των κινηματογράφων «Αττικόν» και «Απόλλων» στις 12 το μεσημέρι. Η διαδρομή θα ξεκινήσει από την επίσκεψη στους κινηματογράφους και στην περίπτωση που ο καιρός δεν επιτρέψει τη συνέχισή της, η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στον πολυχώρο του ΙΑΝΟΥ.

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, o Δήμος Αθηναίων και το Δίκτυο Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων «Athens Culture Net», πραγματοποιούν το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 λογοτεχνικό περίπατο που βασίζεται στο βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη Η Άκρα Ταπείνωση. Το μυθιστόρημα, που πρόσφατα τιμήθηκε με το βραβείο Balkanika, εστιάζεται στη νύχτα που πυρπολήθηκε η Αθήνα, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012. Η συγγραφέας και οι αναγνώστες-περιπατητές θα ακολουθήσουν τη διαδρομή των δύο εμβληματικών ηρωίδων του βιβλίου επτά χρόνια μετά. Η περιήγηση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επίσκεψη στους ιστορικούς κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων», οι οποίοι θα ανοίξουν αποκλειστικά για τους συμμετέχοντες στη δράση.

Η ξεχωριστή αυτή δράση εντάσσεται στην ενότητα «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου».

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μια πρώην φιλόλογος και μια πρώην ζωγράφος, που βρίσκονται να συγκατοικούν σε έναν «ξενώνα» του υποβαθμισμένου κέντρου, βγαίνουν κρυφά στις διαδηλώσεις. Η λοξή ματιά τους εισδύει –με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο– στην αόρατη και συμβολική πλευρά των βίαιων συγκρούσεων. Πανικοβάλλονται, χάνονται μέσα στη δική τους πόλη, εξωθούνται στην επαιτεία, χωρίς να χάσουν την προσωπική τους αίσθηση πραγμάτων. Επιστρέφοντας είναι πιο κοντά στην ανέφικτη Ιθάκη.

Ο αναρχικός γιος της μιας, ο χρυσαυγίτης μιας τρίτης που τις φροντίζει, μια νεαρή μετανάστρια και το παιδί της, ο γιατρός και η κοινωνική λειτουργός, τα φαντάσματα ενός ετοιμόρροπου αθηναϊκού σπιτιού και, φυσικά, οι νεοάστεγοι διασταυρώνονται με ποικίλους τρόπους μαζί τους είτε στη σπαρασσόμενη Αθήνα είτε λίγο αργότερα.

Σ’ αυτό το ανθρωποκεντρικό πολιτικό μυθιστόρημα, η απερχόμενη γενιά του Πολυτεχνείου ανοίγει τον δύσκολο, τον αναγκαίο, αν όχι και μοιραίο διάλογό της με τις σημερινές εξεγέρσεις, με τη μεγάλη ανατροπή της ζωής τα τελευταία χρόνια, με τη μνήμη αλλά και με την Άκρα Ταπείνωση του άστεως.

Πληροφορίες: 

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Ώρα συνάντησης: 12 το μεσημέρι

ΝΕΟ Σημείο συνάντησης: Χρήστου Λαδά (στην παλιά έξοδο των κινηματογράφων)

Διάρκεια: 1 ½ ώρα  

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΡΑΤΗΣΗ στο: https://www.eventora.com/el/Events/a8hnaikes-diadromes-biblioy-re

Η δράση εντάσσεται στην ενότητα «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου» του Δικτύου Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της οποίας συγγραφείς οδηγούν κοινό και αναγνώστες σε γειτονιές, δρόμους και περιοχές της Αθήνας που έγιναν σκηνικό για την πλοκή τους ή αφορμή έμπνευσης για τα έργα τους.

Η δράση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του ΟΣΔΕΛ.

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων