Στον Σταύρο Χριστοδούλου το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος Κύπρου | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

4 Νοεμβρίου 2019

Στον Σταύρο Χριστοδούλου το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος Κύπρου

για το βιβλίο του Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός

Με ομόφωνη απόφαση των μελών της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας της Κύπρου, το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος απονεμήθηκε στον Σταύρο Χριστοδούλου για το βιβλίο του Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός.

 

Σκεπτικό βράβευσης:

Ο Σταύρος Χριστοδούλου ανατέμνει μια φαινομενικά συνηθισμένη υπόθεση αθηναϊκού φόνου χρησιμοποιώντας δεξιοτεχνικά το εργαλείο των αλλεπάλληλων διαφορετικών εστιάσεων. Όσο και η ιστορία να ακολουθεί κατά βάση τα βήματα του κεντρικού ήρωα προς την τελική λύση του μυστηρίου, ο αφηγηματικός φακός σταθερά «ξεστρατίζει» σε διαφορετικούς χωροχρόνους που συνθέτουν τη γοητευτική ατμόσφαιρα ενός κοσμοπολιτισμού που προσδίδει εύρος και βάθος στη βασική πλοκή. Ο συγγραφέας διαθέτει την αδιαμφισβήτητη ικανότητα να αποδίδει με πειστική ακρίβεια την τοπογραφία και το «κλίμα» πόλεων τόσο διαφορετικών όσο η Αθήνα, η Βουδαπέστη ή ακόμα η Νέα Υόρκη. Η αφήγηση δομείται πάνω σε συνεχείς αναδρομές-βιογραφήσεις των χαρακτήρων της ιστορίας που ουσιαστικά λειτουργούν για τον αναγνώστη ως ανατροπές από το προβλέψιμο και το αναμενόμενο. Για τον συγγραφέα μια ιστορία στο παρελθόν, σε όποιο τόπο και να έχει συντελεστεί, υφαίνει ένα νήμα που μπορεί να αρχίσει να ξετυλίγεται χρόνια μετά σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Έτσι, πίσω από την υπόθεση μιας δολοφονίας στην Αθήνα της παρούσας δεκαετίας, φαίνεται να καραδοκεί η μέρα που πάγωσε ο ποταμός. 

 

Έγραψαν για το μυθιστόρημα Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός:

«Ο Χριστοδούλου είναι δεξιοτέχνης και στην πλοκή και στον χειρισμό της γλώσσας. Με αυτά τα δυο χαρίσματα καταφέρνει να προκαλεί στον αναγνώστη στιγμές αισθητικής απόλαυσης, από αυτές που σπάνια συναντούμε στα μαύρα κοινωνικά αστυνομικά μυθιστορήματα».

Ιερώνυμος Λύκαρης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 7/7/2018

 

«Ο Σταύρος Χριστοδούλου δεν σου αφήνει καμιά ευκολία απ’ αυτές που ήξερες. Αποσύροντας και επανεμφανίζοντας δυνητικούς υπόπτους δεν «φουσκώνει» την ιστορία του ροκανίζοντας σελίδες, αφηγηματικό χρόνο και ακρίβεια. Απεναντίας, πυκνώνει το θέμα του, βαθαίνει τις αιτίες, μπλέκει το πιθανό με το απίθανο έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα μπλεγμένα».

Ρούλα Γεωργακοπούλου, The Books Journal, Οκτώβριος 2018

 

 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων