Στην Όλγκα Τοκάρτσουκ το Νόμπελ Λογοτεχνίας | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

10 Οκτωβρίου 2019

Στην Όλγκα Τοκάρτσουκ το Νόμπελ Λογοτεχνίας

για το 2018

«Για την αφηγηματική της φαντασία, η οποία με εγκυκλοπαιδικό πάθος αναδεικνύει το πέρασμα ορίων ως τρόπο ζωής» τιμήθηκε η Πολωνή συγγραφέας Όλγκα Τοκάρτσουκ με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έτος 2018.

Η Όλγκα Τοκάρτσουκ γεννήθηκε το 1962 και σήμερα ζει στην πόλη Βρότσλαβ. Από το 1989, όταν δημοσίευσε την πρώτη της ποιητική συλλογή, παράλληλα με το κυρίως επάγγελμά της, της ψυχολόγου και ψυχοθεραπεύτριας, έχει αναδειχθεί σε μια από τις επιφανέστερες προσωπικότητες των σύγχρονων πολωνικών γραμμάτων. Έχει γράψει μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων. Έργα της έχουν αποτελέσει τη βάση για θεατρικά κείμενα και κινηματογραφικά σενάρια. Έχει τιμηθεί δύο φορές με την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της πατρίδας της, το Βραβείο Nike, και έχει λάβει πλήθος ευρωπαϊκών διακρίσεων. Η γραφή της συνδυάζει ιστορία και μυθοπλασία, αξιοποιεί αφηγηματικά στοιχεία της λαϊκής παράδοσης και αντανακλά την προσήλωσή της στον Καρλ Γιουνγκ. Ως ακτιβίστρια των Πρασίνων και αντεθνικίστρια, έγινε στόχος ακραίων στοιχείων με αφορμή το μυθιστόρημά της Τα βιβλία του Ιακώβ (2014). 

Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί (μτφρ. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου) είναι το πρώτο έργο της που μεταφράστηκε στα ελληνικά, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και το μυθιστόρημά της με τίτλο Οι πλάνητες(μτφρ. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου), που πήρε το Διεθνές Βραβείο Booker2018 (πρωτότυπος τίτλος Bieguni, αγγλικός Flights).

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων