Διακρίσεις: | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

1 Οκτωβρίου 2019

Διακρίσεις:

Στον Νίκο Χρυσό το βραβείο για τη φράση της χρονιάς του ηλεκτρονικού περιοδικού literature.gr

Ένα καινούργιο παραμύθι, νέοι ήρωες, αστεία και θλιμμένα επεισόδια και να, η ζωή δεν ήταν πια μονάχα αυτό το ρυπαρό και κολλώδες που ένιωθα να καλύπτει τα χέρια μου, ήταν κι εκείνο το φασματικό, ζωντάνευε κι ας μην το άγγιζα, ήταν εκεί κι ας μην ήταν ορατό, η ζωή δεν χανόταν, δεν έστεκε, δεν επιβράδυνε ούτε επιτάχυνε τους ρυθμούς της, η ζωή περνούσε, ακόμα κι όταν δεν είχα διάθεση ή κουράγιο να την ακολουθήσω. 

Η παραπάνω φράση από το μυθιστόρημα του Νίκου Χρυσού Καινούργια μέρα βραβεύτηκε από το διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό literature.gr ως η «Λογοτεχνική Φράση της χρονιάς 2018». 

Το βιβλίο του Νίκου Χρυσού ήταν από τα βιβλία που ξεχώρισαν από την εκδοτική παραγωγή του 2018. Τιμήθηκε, επίσης, με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL), καθώς και με το βραβείο μυθιστορήματος του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα.

Έγραψαν για το βιβλίο:

 

«Το βιβλίο του Χρυσού είναι αμιγώς μυθιστόρημα, από αυτά που σπανίζουν στην ελληνική αγορά. Με δαιδαλώδη πλοκή που απλώνεται σε επάλληλες εκβλαστήσεις, με μια εξοντωτικά μεθοδευμένη σύνθεση, με χαρακτήρες απτούς, απολύτως ένσαρκους, και με γλώσσα που καταδεικνύει με τις επιτεύξεις της το επίπονο παίδεμά της και την άρδευσή της από ποικίλες κοίτες, το μυθιστόρημα είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα σημαντικότερα της περασμένης χρονιάς».

Λίνα Πανταλέων, Η Καθημερινή, 28.01.2019

 

«Ο Νίκος Χρυσός αναδεικνύεται μέσα από το συγκεκριμένο έργο σε συγγραφέα υψηλού διαμετρήματος. Δεν είναι τόσο η ατμόσφαιρα που κατασκευάζει, η αφηγηματική του δεινότητα, η πραγματικά εξόφθαλμη φαντασία η οποία και τον απογειώνει, δεν είναι μόνο το πλήθος των γνωστικών λεπτομερειών που παρέχονται απλόχερα, το ύφος του κειμένου που σε κρατά σε διαρκή εγρήγορση, πολύ περισσότερο είναι ότι πλάθει έναν κόσμο τόσο κοντά μας και τόσο άγνωστο, τόσο οικείο (για λίγους) και τόσο αποκρουστικό (για τους πολλούς), έναν κόσμο που υπάρχει γύρω μας […] Προτείνω την Καινούργια μέρα σε όσους αντέχουν, σε όσους διαθέτουν χρόνο, σε όσους δεν βολεύονται μόνο με μινιμαλισμούς αλλά αναζητούν κάτι συγκλονιστικό, κάτι απίστευτα δυναμικό, κάτι το μη προβλέψιμο».

Χρίστος Παπαγεωργίου, diastixo.gr, 11.01.2019

 

«Ο Νίκος Χρυσός στο δεύτερο μόλις μυθιστόρημά του επιτυγχάνει το αδύνατο: να υπερβεί το μοντέρνο και το μεταμοντέρνο και να γεφυρώσει τη σύγχρονη μυθοπλασία με το “μεγάλο μυθιστόρημα” του δέκατου ένατου αιώνα».

Κωνσταντίνος Μπούρας, Οδός Πανός,τχ. 183, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2019

 

«Η αφήγηση και οι ιστορίες αναδεικνύονται όχι απλώς το βασικό εργαλείο, αλλά ο τρόπος με τον οποίον αναδεικνύεται η πραγματικότητα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι σε τελευταία ανάλυση πρόκειται για ένα μυθιστόρημα για την αφήγηση, τη μαγεία και ίσως τελικά τη διαμόρφωση της πραγματικότητας από αυτήν».

Γιάννης Παπαγιάννης, Η Αυγή, 10.2.2019

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων