Στον Νίκο Χρυσό το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUPL 2019 | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

23 Μαΐου 2019

Στον Νίκο Χρυσό το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUPL 2019

για το μυθιστόρημά του Καινούργια μέρα

Για το βιβλίο του Καινούργια μέρα τιμήθηκε ο Νίκος Χρυσός με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature)

Το Βραβείο αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και ποικιλομορφία της Ευρώπης στον χώρο της πεζογραφίας, προωθεί τη λογοτεχνία με μεταφράσεις των βραβευμένων έργων και καλλιεργεί τον διαπολιτισμικό διάλογο. Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει αναθέσει τον συντονισμό του στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF), στο Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC) και στην Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), ενώ στην Ελλάδα συντονίζεται από την Εταιρεία Συγγραφέων. 

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.

 

Έγραψαν για το βιβλίο:

 

«Το βιβλίο του Χρυσού είναι αμιγώς μυθιστόρημα, από αυτά που σπανίζουν στην ελληνική αγορά. Με δαιδαλώδη πλοκή που απλώνεται σε επάλληλες εκβλαστήσεις, με μια εξοντωτικά μεθοδευμένη σύνθεση, με χαρακτήρες απτούς, απολύτως ένσαρκους, και με γλώσσα που καταδεικνύει με τις επιτεύξεις της το επίπονο παίδεμά της και την άρδευσή της από ποικίλες κοίτες, το μυθιστόρημα είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα σημαντικότερα της περασμένης χρονιάς».

Λίνα Πανταλέων, Η Καθημερινή, 28.01.2019

 

«Ο Νίκος Χρυσός αναδεικνύεται μέσα από το συγκεκριμένο έργο σε συγγραφέα υψηλού διαμετρήματος. Δεν είναι τόσο η ατμόσφαιρα που κατασκευάζει, η αφηγηματική του δεινότητα, η πραγματικά εξόφθαλμη φαντασία η οποία και τον απογειώνει, δεν είναι μόνο το πλήθος των γνωστικών λεπτομερειών που παρέχονται απλόχερα, το ύφος του κειμένου που σε κρατά σε διαρκή εγρήγορση, πολύ περισσότερο είναι ότι πλάθει έναν κόσμο τόσο κοντά μας και τόσο άγνωστο, τόσο οικείο (για λίγους) και τόσο αποκρουστικό (για τους πολλούς), έναν κόσμο που υπάρχει γύρω μας […] Προτείνω την Καινούργια μέρα σε όσους

αντέχουν, σε όσους διαθέτουν χρόνο, σε όσους δεν βολεύονται μόνο με μινιμαλισμούς αλλά αναζητούν κάτι συγκλονιστικό, κάτι απίστευτα δυναμικό, κάτι το μη προβλέψιμο».

Χρίστος Παπαγεωργίου, diastixo.gr, 11.01.2019

 

«Ο Νίκος Χρυσός στο δεύτερο μόλις μυθιστόρημά του επιτυγχάνει το αδύνατο: να υπερβεί το μοντέρνο και το μεταμοντέρνο και να γεφυρώσει τη σύγχρονη μυθοπλασία με το “μεγάλο μυθιστόρημα” του δέκατου ένατου αιώνα».

Κωνσταντίνος Μπούρας, Οδός Πανός,τχ. 183, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2019

 

«Η αφήγηση και οι ιστορίες αναδεικνύονται όχι απλώς το βασικό εργαλείο, αλλά ο τρόπος με τον οποίον αναδεικνύεται η πραγματικότητα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι σε τελευταία ανάλυση πρόκειται για ένα μυθιστόρημα για την αφήγηση, τη μαγεία και ίσως τελικά την διαμόρφωση της πραγματικότητας από αυτήν».

Γιάννης Παπαγιάννης, Η Αυγή, 10.2.2019

 

 

 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων