Βιβλία στο θέατρο | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

13 Μαρτίου 2019

Βιβλία στο θέατρο

Τα Μελίσσια του Αλέξη Σταμάτη στο Εθνικό Θέατρο

Στις 10 Μαΐου 2019 ανεβαίνει στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου το έργο του Αλέξη Σταμάτη «Μελίσσια», ένα έργο το οποίο, σε μια πρώτη εκδοχή του, αποτέλεσε την πρώτη ύλη για το ομώνυμο μυθιστόρημά του που κυκλοφόρησε το 2014. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Παλούμπης, ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Λήδα Πρωτοψάλτη. Συμμετέχουν, επίσης, οι ηθοποιοί: Νίκος Αρβανίτης, Κώστας Βασαρδάνης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Νεφέλη Κουρή, Νίκος Χατζόπουλος. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 9 Ιουνίου 2019 (περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση και για εισιτήρια εδώ).

Το έργο είχε πρωτοπαρουσιαστεί, σε μορφή θεατρικής ανάγνωσης, το 2011-12 στο Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο των «Αναγνώσεων 2012». Τα «Μελίσσια» είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Αλέξη Σταμάτη που ανεβαίνει στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Άλλα θεατρικά του έργα έχουν ανέβει στο Θέατρο Άττις (στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας της Αθήνας), στο SouthbankCentreτου Λονδίνου, στο Θέατρο Τέχνης, στο Ίδρυμα Κακογιάννης, στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας και στο Θέατρο Χώρα. 

Λίγα λόγια για τα Μελίσσια:

H Αγάπη, grande dame της ελληνικής λογοτεχνίας, βρίσκεται κατάκοιτη στο κρεβάτι της σ’ ένα μεγάλο αρχοντικό στα Μελίσσια. Στον ίδιο χώρο εμφανίζονται ένας μυστηριώδης βοηθός που επιμελείται την αυτοβιογραφία της, τα δύο της παιδιά, ο άντρας της κόρης της και μια παράξενη, γοητευτική κοπέλα. Κάποια στιγμή ένας πίνακας πάνω από το προσκεφάλι της Αγάπης ξυπνάει παλιές πληγές.

Τι ζητάει το κάθε πρόσωπο; Ποιες είναι οι κρυφές προθέσεις του; Τι είναι αλήθεια και τι όχι; Πόσο καθορίζει το παρελθόν τη μοίρα των ανθρώπων;

Με θεατρική ένταση και μέσα σε συγκρουσιακή συχνά ατμόσφαιρα, η «οικογενειακή γιορτή» εξελίσσεται απρόβλεπτα. Το δωμάτιο της Αγάπης μετατρέπεται σταδιακά από ένα σκηνικό που σιγοβράζει σε ένα θάλαμο που εκρήγνυται.

Ένα βιβλίο για τη μνήμη και το πάθος, το τραύμα και την ασθένεια, το «αίμα» της οικογένειας και την ίδια την αφήγησή του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων