Άμος Οζ | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νέα - Δελτία τύπου

28 Δεκεμβρίου 2018

Άμος Οζ

1939-2018

Ο ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ πέθανε σήμερα, Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018, σε ηλικία 79 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.

Από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας, ο Άμος Οζ γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1939. Στην ηλικία των 15 ετών υιοθέτησε το επώνυμο «Οζ», που στα εβραϊκά σημαίνει «δύναμη», και κατόπιν μετέβη στο κιμπούτς Χούλντα. Τα πρώτα του διηγήματα δημοσιεύτηκαν όταν ήταν ακόμη νέος και, μετά τις σπουδές φιλοσοφίας και λογοτεχνίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, επέστρεψε στο κιμπούτς, όπου και έζησε με την οικογένειά του για τα επόμενα 25 χρόνια. Σταθερός διεκδικητής του Βραβείου Νόμπελ και γνωστός για τους αγώνες του υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, έχει λάβει τις σημαντικότερες διεθνείς λογοτεχνικές διακρίσεις για το έργο του. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα περισσότερα βιβλία του, μεταξύ αυτών τα μυθιστορήματα Ο Μιχαέλ μουΙστορία αγάπης και σκότους και Ιούδας, τα οποία επικύρωσαν την παγκόσμια εμβέλειά του.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο του Ανταίου Χρυσοστομίδη για τον Άμος Οζ, από το βιβλίο Οι κεραίες της εποχής μου Ι, που βασίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Οι κεραίες της εποχής μας» με συνεντεύξεις συγγραφέων.

 

αποστολή σε φίλο

επιστροφή στη λίστα των νέων