Συγγραφείς

Έρνεστ

Χέμινγουεϊ

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ γεννήθηκε στο Όουκ Παρκ, προάστιο του Σικάγου, το 1899. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο πιάνει δουλειά ως ανταποκριτής στην εφημερίδα Star του Κάνσας Σίτι. Το 1918, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπηρετεί εθελοντικά ως οδηγός ασθενοφόρου στον ιταλικό στρατό και τραυματίζεται σοβαρά από όλμο. Η σχέ­ση του με τη νοσοκόμα Άγκνες φον Kουρόφσκι κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του θα αποτελέσει τον άξονα του αυτοβιογραφικού του μυθιστορήματος Aποχαιρετισμός στα όπλα. Το 1920 επιστρέφει στις ΗΠΑ, όπου και συνεχίζει τη δημοσιογραφική του κα­ριέρα ως ανταποκριτής στη Star του Tορόντο και στη Star Weekly. Ύστερα από δύο χρόνια μετακομίζει στο Παρίσι, όπου συνεχίζει να εργάζεται ως ανταποκριτής σε αμερικανικές εφημερίδες (καλύπτει μεταξύ άλλων και τη Μικρασιατική Kαταστροφή) και παράλληλα συνάπτει φιλικές σχέσεις με την ελίτ των εκπατρισμένων Αμερικανών και Βρετανών διανοουμένων, όπως ο Σκοτ Φιτζέραλντ, η Γερτρούδη Στάιν, ο Φορντ Μάντοξ Φορντ, ο Έζρα Πάουντ κ.ά. Το 1925 εκδίδεται η πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τίτλο Στην εποχή μας. Το 1936, έχοντας πλέον επιστρέψει στην Αμερική, καλείται να καλύψει τον Ισπανικό Eμφύλιο για λογαριασμό της Βορειοαμερικα­νικής Ένωσης Εφημερίδων. Το 1939 εγκαθίσταται στο κτήμα Φίνκα Βίχια στην Κούβα και ένα χρόνο αργότερα εκδίδεται το πιο φιλόδοξο μυθιστόρημά του, το Για ποιον χτυπά η καμπάνα, με θέμα τον Ισπανικό Eμφύλιο. Την περίοδο 1942-1944 γίνεται ανταποκριτής του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Eυρώπη. Kατατάσσεται στη Bασιλική Aεροπορία, συμμετέχει στην απόβαση της Nορμανδίας, δίνει την προσωπική του μάχη για την απελευθέρωση του Παρισιού με τη συμμετοχή του στην κατάληψη του στρατηγικής σημασίας ξενοδοχείου «Pιτζ» και προσχωρεί στην Tέταρτη Mεραρχία Πεζικού. Το 1952 εκδίδεται η κλασική νουβέλα του Ο γέρος και η θάλασσα, για την οποία κερδίζει το βραβείο Πούλιτζερ. Το 1954 η Σουηδική Ακαδημία του απονέμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ύστερα από πολλά ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα, κι αφού επιστρέφει μετά από επιμονή της γυναίκας του στις ΗΠΑ, ο Χέμινγουεϊ αυτοκτονεί στις 2 Iουλίου 1961, σε ηλικία 62 ετών, με τον ίδιο τρόπο που είχε αυτοκτονήσει και ο πατέρας του, με κυνηγετική καραμπίνα, στη φάρμα του στο Άινταχο. Μετά το θάνατό του εκδίδονται τα έργα του Μια κινητή γιορτή (1964), αφήγημα το οποίο αναφέρεται στη ζωή και την καλλιτεχνική σκηνή του Παρισιού τη δεκαετία του ’20, το μυθιστόρημα Νησιά της Καραϊβικής (1970), το οποίο ο Χέμινγουεϊ είχε αρχίσει να γράφει τη δεκαετία του ’30, και το μυθιστόρημά του O κήπος της Eδέμ (1986), το οποίο ο Xέμινγουεϊ είχε αρχίσει να γράφει το 1946.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
 19,08
.
ΕΡΓΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
1899

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου στο Όουκ Παρκ της πολιτείας του Ιλινόις από τον γιατρό Κλάρενς Χέμινγουεϊ και τη δασκάλα μουσικής Γκρέις Χολ.

1917

Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο έπιασε δουλειά ως ανταποκριτής στην εφημερίδα Kansas City Star.

1918

Υπηρέτησε εθελοντικά ως οδηγός ασθενοφόρου στον ιταλικό στρατό στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου και τραυματίστηκε σοβαρά από όλμο στις 8 Ιουλίου κοντά στον ποταμό Πιάβε. Γνώρισε τη νοσοκόμα Άγκνες φον Κουρόφσκι και σύναψε σχέση μαζί της· η σχέση του αυτή αποτελεί και τον άξονα του αυτοβιογραφικού του μυθιστορήματος Αποχαιρετισμός στα όπλα.

1920

Επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου και συνέχισε τη δημοσιογραφική του καριέρα ως ανταποκριτής στην Toronto Star και στη Star Weekly. Γνώρισε τον Σέργουντ Άντερσον, ο οποίος τον επηρέασε σημαντικά και τον βοήθησε στα πρώτα του συγγραφικά βήματα.

1921

Παντρεύτηκε την πρώτη από τις τέσσερις συζύγους του, τη μουσικό Χάντλεϊ Ρίτσαρντσον από το Σεντ Λιούις. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.

1922

Συνέχισε να εργάζεται ως πολεμικός ανταποκριτής σε αμερικανικές εφημερίδες, καλύπτοντας μεταξύ άλλων τη Μικρασιατική Καταστροφή και σύναψε φιλικές σχέσεις με την ελίτ των εκπατρισμένων Αμερικανών και Βρετανών διανοουμένων όπως ο Σκοτ Φιτζέραλντ, η Γερτρούδη Στάιν, ο Φορντ Μάντοξ Φορντ, ο Έζρα Πάουντ, ο Τζέιμς Τζόυς.

1923

Περιμένοντας τη γέννηση του πρώτου του παιδιού, αποφάσισε να μετακομίσει στο Τορόντο όπου ξεκίνησε συνεργασία με την εφημερίδα Toronto Daily Star. Στις 10 Οκτωβρίου γεννήθηκε ο γιος του Τζακ και λίγους μήνες αργότερα επέστρεψε με την οικογένειά του στο Παρίσι.

1925

Κυκλοφόρησε από τον οίκο Boni & Liveright η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Στην εποχή μας με κεντρικό ήρωα το μυθιστορηματικό άλτερ έγκο του, Νικ Άνταμς. Tο καλοκαίρι συνάντησε τον Φιτζέραλντ που μόλις έχει εκδώσει τον Υπέροχο Γκάτσμπι. Τον σύστησε στον εκδότη του Μαξ Πέρκινς που επιχείρησε να τον φέρει στον εκδοτικό οίκο Scribner. O Φιτζέραλντ έριξε την ιδέα να γράψει ένα βιβλίο που θα απέρριπτε ο Λίβεραïτ ακυρώνοντας το συμβόλαιο. Ο Χέμινγουεϊ έγραψε το προσχέδιο του Κι ο ήλιος ανατέλλει που ολοκλήρωσε αργότερα στο Παρίσι. Το κράτησε και έγραψε γρήγορα το βιβλίο Οι χείμαρροι της άνοιξης, μια παρωδία στο Μαύρο γέλιο του Σέργουντ Άντερσον που μόλις είχε βγει από τις εκδόσεις Boni & Liveright. Ο εκδότης του αντιλήφθηκε το παρασκήνιο και τελικά απελευθέρωσε τον Χέμινγουεϊ που υπέγραψε αμέσως με τον Scribner. Τον Μάιο κυκλοφόρησε το βιβλίο Xείμαρροι της άνοιξης ενώ τον Οκτώβριο ακολούθησε Κι ο ήλιος ανατέλλει εγκαινιάζοντας με μεγάλη επιτυχία τη μακρόχρονη συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο.

1927

Τον Απρίλιο χώρισε με την Χάντλεϊ Ρίτσαρντσον, για να παντρευτεί τη φίλη της, Πολίν Φάιφερ, δημοσιογράφο του Vogue. Δημοσίευσε το διήγημα «Οι φονιάδες» («The Killers») στο Scribners Magazine. Συμπεριλήφθηκε στη δεύτερη συλλογή διηγημάτων του Άντρες χωρίς γυναίκες που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά από τις εκδόσεις Scribner. Το διήγημα «Οι φονιάδες» μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1946 σε σκηνοθεσία του Pόμπερτ Σιόντμακ, τo 1956 σε σκηνοθεσία του Αντρέι Ταρκόφσκι και το 1964 σε σκηνοθεσία του Ντον Σίγκελ.

1928

Εγκαταστάθηκε με την Πολίν στο Κι Ουέστ της Φλόριντα. Στις 28 Ιουνίου γεννήθηκε ο γιος του Πάτρικ. Στις 6 Δεκεμβρίου ο πατέρας του αυτοκτόνησε.

1929

Κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα Αποχαιρετισμός στα όπλα, βασισμένο στις εμπειρίες του από το ιταλικό μέτωπο, το οποίο γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1932 σε σκηνοθεσία του Φρανκ Μπορζέιτζ κερδίζοντας δύο βραβεία Όσκαρ και το 1957 σε σκηνοθεσία του Τσαρλς Βίντορ.

1931

Γεννήθηκε ο δεύτερος γιος του με την Πoλίν, Γκρέγκορι.

1932

Εγκαταστάθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Αβάνα. Κυκλοφόρησε το αφήγημα Θάνατος το απομεσήμερο, με θέμα τις ισπανικές ταυρομαχίες.

1933

Κυκλοφόρησε η τρίτη συλλογή διηγημάτων του με τον τίτλο Ο νικητής δεν παίρνει τίποτα. Ταξίδεψε με την Πολίν Φάιφερ στην Αφρική.

1935

Κυκλοφόρησε το αφήγημα Οι πράσινοι λόφοι της Αφρικής με τις εντυπώσεις του από το ταξίδι στην Αφρική.

1936

Συνάντησε στο Κι Ουέστ τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Μάρθα Γκέλχορν, ανταποκρίτρια στο περιοδικό Collier’s. Μαζί κάλυψαν δημοσιογραφικά τον Ισπανικό Εμφύλιο.

1937

Κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα Να έχεις και να μην έχεις, που το 1944 έγινε ταινία με τίτλο Η σειρήνα της Μαρτινίκα με τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Λορίν Μπακόλ σε σκηνοθεσία Χάουαρντ Χοκς και κινηματογραφική μεταφορά του Γουίλιαμ Φώκνερ.

1938

Συγκέντρωσε στον τόμο The Fifth Column and the First Forty-Nine Stories όλα του τα διηγήματα, προτάσσοντας τα τέσσερα που είχε γράψει την ίδια εκείνη χρονιά. Στον πρόλογο σημειώνει ότι θα ήθελε να ζήσει αρκετά για να γράψει «τρία ακόμα μυθιστορήματα και εικοσιπέντε διηγήματα».

1939

Toν Φεβρουάριο ταξίδεψε με το σκάφος του, την «Πιλάρ», στην Αβάνα, νοίκιασε το αγαπημένο του δωμάτιο «511» στο ξενοδοχείο «Άμπος Μούντος» και ξεκίνησε να γράφει το Για ποιον χτυπά η καμπάνα με θέμα τον Ισπανικό Εμφύλιο. Τον Απρίλιο η Μάρθα Γκέλχορν νοίκιασε και ανακαίνισε την έπαυλη Φίνκα Βίχια έξω από την Αβάνα, που αποτέλεσε το καταφύγιο του συγγραφέα για τα επόμενα είκοσι δύο χρόνια. Τον Δεκέμβριο έφυγε οριστικά από το σπίτι του Κι Ουέστ παίρνοντας μαζί του τα πράγματα του, οκτακόσια βιβλία, πίνακες του Μιρό και του Γκρις και εγκαταστάθηκε οριστικά στην Φίνκα Βίγια.

1940

Παρέδωσε το χειρόγραφο του Για ποιον χτυπά η καμπάνα στον Μαξ Πέρκινς. Στις 21 Οκτωβρίου κυκλοφόρησε με θερμές κριτικές και τέσσερις μέρες αργότερα η Παραμάουντ του πρόσφερε εκατό χιλιάδες δολάρια για τα κινηματογραφικά δικαιώματα. Το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη τρία χρόνια αργότερα σε σκηνοθεσία του Σαμ Γουντ με τον Γκάρι Κούπερ, την Ίνγκριντ Μπέργκμαν και την Κατίνα Παξινού στο ρόλο της Πιλάρ για τον οποίο τιμήθηκε με το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου. Στις 21 Νοεμβρίου παντρεύτηκε την Μάρθα Γκέλχορν.

1942-1946

Έγινε πολεμικός ανταποκριτής του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου για το Colliers. Κατατάχτηκε στη Βασιλική Αεροπορία και τον Ιούνιο του 1944 συμμετείχε στην Aπόβαση της Νορμανδίας. Έδωσε την προσωπική του μάχη για την απελευθέρωση του Παρισιού με τη συμμετοχή του στην κατάληψη του στρατηγικής σημασίας ξενοδοχείου «Ριτζ» και προσχώρησε στην Τέταρτη Μεραρχία Πεζικού. Γνώρισε την πολεμική ανταποκρίτρια Μαίρη Γουέλς με την οποία παντρεύτηκαν τον Μάρτιο του 1946.

1947

To διήγημα «Η σύντομη ευτυχισμένη ζωή του Φράνσις Μακόμπερ» από τη συλλογή Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τίτλο Υπόθεση Μακόμπερ σε σκηνοθεσία του Ζόλταν Κόρντα με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ.

1950

Κυκλοφόρησε το βιβλίο Μέσ’ από το ποτάμι και στα δέντρα με θέμα την ανικανότητα του ανθρώπου να αιχμαλωτίσει τα χαμένα νιάτα.

1
1952

Κυκλοφόρησε η κλασική νουβέλα του Ο γέρος και η θάλασσα, για την οποία τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ. Ο συγγραφέας είχε εμπνευστεί το βιβλίο από τη ζωή του στην Κούβα. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1958 σε σκηνοθεσία του Τζον Στάρτζες.

1
1
1954

Στις 28 Οκτωβρίου του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για «την άρτια αφηγηματική του τεχνική, όπως την απέδειξε πρόσφατα στο βιβλίο του Ο γέρος και η θάλασσα, και για την επιρροή του στο σύγχρονο ύφος». Στο λόγο που έγραψε για να απαγγελθεί από τον Αμερικανό πρέσβη σημείωσε: «Πόσο απλή θα ήταν η τέχνη του γραψίματος, αν έπρεπε απλώς να γράφει κανείς με τρόπο διαφορετικό κάτι που έχει ήδη γραφτεί. Kαθώς το παρελθόν είναι γεμάτο σημαντικούς συγγραφείς, ο συγγραφέας οφείλει να προσπαθεί να φτάσει εκεί που δεν μπορεί να φτάσει, εκεί όπου κανείς δεν μπορεί να τον βοηθήσει».

 

1
1957

Το μυθιστόρημα Κι ο ήλιος ανατέλλει μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με τίτλο Ο ήλιος ανατέλλει ξανά σε σκηνοθεσία του Χένρι Κινγκ και πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ.

1961

Το πρωί της Κυριακής, στις 2 Ιουλίου ύστερα από πολλά προβλήματα υγείας και δύο απόπειρες αυτοκτονίας, ο Χέμινγουεϊ σηκώθηκε πολύ νωρίς και ενώ η Μαίρη κοιμόταν ακόμη, βρήκε το κλειδί για την αποθήκη όπου και βρίσκονταν τα όπλα, γέμισε ένα κυνηγετικό δίκαννο που χρησιμοποιούσε για να πυροβολεί τα περιστέρια και το έφερε στην μπροστινή είσοδο του σπιτιού στο Κέτσαμ του Άινταχο. Το έβαλε στο μέτωπό του και πυροβόλησε.

1964

Κυκλοφόρησε το αφήγημα Μια κινητή γιορτή, ένα αυτοβιογραφικό χρονικό για το Παρίσι κατά την περίοδο μεταξύ 1921 και 1926 που ξεκίνησε να γράφει στην Κούβα το 1957. «Το Παρίσι άξιζε πάντα τον κόπο και σε αντάμειβε για οτιδήποτε του πρόσφερες. Όμως έτσι ήταν το Παρίσι τον πρώτο καιρό, όταν εμείς ήμασταν πολύ φτωχοί και πολύ ευτυχισμένοι».

1970

Κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα Νησιά της Καραϊβικής.

1976

Καθιερώθηκε στις ΗΠΑ το λογοτεχνικό βραβείο PEN/Hemingway Award. 

1984

Καθιερώθηκε στην Ιταλία το λογοτεχνικό βραβείο Hemingway.

1986

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το μυθιστόρημά του Ο κήπος της Εδέμ, το οποίο ο Χέμινγουεϊ είχε αρχίσει να γράφει το 1946.

Το μυθιστόρημα Ο γέρος και η θάλασσα κυκλοφόρησε σε μετάφραση του Φώντα Κονδύλη και εικονογράφηση του Ντίνου Πετράτου.

2004

Κυκλοφόρησαν τα μυθιστορήματα Κι ο ήλιος ανατέλλει (Φιέστα) σε μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου και Αποχαιρετισμός στα όπλα σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό χρονικό Μια κινητή γιορτή σε μετάφραση του Σταύρου Παπασταύρου. Το ομότιτλο διήγημα μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία του Χένρι Κινγκ με πρωταγωνιστές τον Γκρέγκορι Πεκ και την Άβα Γκάρντνερ.

2005

Κυκλοφόρησαν το μυθιστόρημα Να έχεις και να μην έχεις σε μετάφραση του Σταύρου Παπασταύρου και το αφήγημα Οι πράσινοι λόφοι της Αφρικής σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου και η συλλογή διηγημάτων Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο σε μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου.

2006

Κυκλοφόρησαν τα μυθιστορήματα Για ποιον χτυπά η καμπάνα σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου και Μέσα απ' το ποτάμι και στα δένδρα σε μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου.

2007

Κυκλοφόρησαν το αφήγημα Θάνατος το απομεσήμερο σε μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου και το μυθιστόρημα Ο κήπος της Εδέμ σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου.

 

2008

Κυκλοφόρησε σε μετάφραση Μιχάλη Μακρόπουλου το μυθιστόρημα Αληθινό με το πρώτο φως, με θέμα το ταξίδι του συγγραφέα στην Κένυα το 1953-1954. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων Στην εποχή μας, το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε στις ΗΠΑ μετά την επιστροφή του από την Ευρώπη το 1925, σε μετάφραση του Ηλία Μαγκλίνη.

2010

Κυκλοφόρησε σε μετάφραση του Ηλία Μαγκλίνη και του Κωστή Καλογρούλη το βιβλίο Με υπογραφή Χέμινγουεϊ 1920-1922: Ιταλία, Βαλκάνια, Μικρασιατική καταστροφή με δημοσιογραφικά κείμενα της περιόδου 1920-1922 και περιλαμβάνει τις ανταποκρίσεις του για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

2011

Κυκλοφόρησε το βιβλίο Με υπογραφή Χέμινγουεϊ 1923-1939: Οι πέστροφες, τα λιοντάρια, ο Ισπανικός Εμφύλιος σε μετάφραση του Ηλία Μαγκλίνη και του Κωστή Καλογρούλη με δημοσιογραφικά κείμενα που έγραψε στην περίοδο 1923-1939.

2016

Το βιβλίο Νησιά της Καραϊβικής κυκλοφόρησε σε μετάφραση του Αντώνη Καλοκύρη. Δημοσιευμένα για πρώτη φορά το 1970, εννέα χρόνια μετά τον θάνατό του, τα Νησιά της Καραϊβικής αφηγούνται την ιστορία ενός καλλιτέχνη και τυχοδιώκτη – ενός ανθρώπου που μοιάζει πολύ στον ίδιο τον συγγραφέα.

2018

Κυκλοφόρησε σε συλλεκτική έκδοση το βιβλίο Μια κινητή γιορτή στη μετάφραση του Σταύρου Παπασταύρου.

2019

Κυκλοφόρησε σε μετάφραση του Ηλία Μαγκλίνη το βιβλίο Με υπογραφή Χέμινγουεϊ 1941-1956: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Αφρική, Κούβα με δημοσιογραφικά κείμενα που καλύπτουν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα μεταπολεμικά χρόνια.

2021

Τον Απρίλιο προβλήθηκε στις ΗΠΑ σε τρία επεισόδια το ντοκιμαντέρ Χέμινγουεϊ για τη ζωή του νομπελίστα συγγραφέα που σκηνοθέτησε ο Κεν Μπερνς σε συνεργασία με την Λιν Νόβικ.

Menu
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ