«Η περιπετειώδης ιστορία των επαναστατικών Συνταγμάτων του 1821» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η περιπετειώδης ιστορία των επαναστατικών Συνταγμάτων του 1821

Η θεμελιωτική στιγμή της ελληνικής πολιτείας

Η περιπετειώδης ιστορία των επαναστατικών Συνταγμάτων του 1821
  • ISBN: 978-960-03-6875-8
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 208
  • 16 Μαρτίου 2021
  • € 16,00

Περίληψη

Η ιστορία της δημιουργίας των Συνταγμάτων του Αγώνα είναι συναρπαστική και περιπετειώδης σαν μυθιστόρημα. Πώς έγραψαν οι επαναστατημένοι Έλληνες τα Συντάγματα του Αγώνα; Πάνω σε ψάθες από άχυρο, ανάμεσα σε πορτοκαλιές και λεμονιές, με φωνές και καβγάδες, που οδηγούσαν σε μικρές ή μεγάλες μάχες, ενίοτε ένοπλες. Στα Συντάγματα του Αγώνα οι επαναστατημένοι Έλληνες συσσωρεύουν θεσμική εμπειρία που θα ασκήσει τεράστια επίδραση στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία.

Τα επαναστατικά Συντάγματα του 1821 είναι στοιχείο της εθνικής ταυτότητας και της συλλογικής μας αυτογνωσίας. Η θέσπισή τους αποτελεί τη θεμελιωτική στιγμή της ελληνικής πολιτείας. Όταν οι πρώτοι παραστάτες, συγκεντρωμένοι στον πορτοκαλεώνα της Πιάδας και στο λεμονόδασος της Τροιζηνίας, υπογράφουν συγκινημένοι τα ψηφίσματα των Συνταγμάτων, ενδεχομένως δεν έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας της πράξης τους. Γνωρίζουν, όμως, ότι θέτουν τα θεμέλια για την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους και τη συγκρότησή του σε κυρίαρχο κράτος.

Βιογραφικά στοιχεία

Ξενοφών Κοντιάδης

Ο Ξενοφών Κοντιάδης είναι καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου. Συντονιστής της Ερευνητικής Ομάδας «Constitution-Making and Constitutional Change» της International Association of Constitutional Law και Co-Editor της εκδοτικής σειράς Routledge Series in Comparative Constitutional Change του διεθνούς εκδοτικού οίκου Routledge. Εμπειρογνώμονας στο Δίκτυο του Fundamental Rights Agency (FRA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δικηγορεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται: Πανδημία, βιοπολιτική και δικαιώματα ‒ Ο κόσμος μετά τον Covid-19 (Καστανιώτης, 2020), Routledge Handbook of Comparative Constitutional Change (επιμ. με A. Fotiadou, 2020), Πώς γράφεται το Σύνταγμα; (Παπαζήσης, 2018), Participatory Constitutional Change (επιμ. με A. Fotiadou, Routledge, 2017), Η σοσιαλδημοκρατία σήμερα (Πόλις, 2017), The Foundations and Traditions of Constitutional Amendment (επιμ. R. Albert, X. Contiades και A. Fotiadou, Hart Publishing, 2017), Σύνταγμα: Κατ’ άρθρο ερμηνεία (επιστ. διεύθυνση με Φ. Σπυρόπουλο, Χ. Ανθόπουλο και Γ. Γεραπετρίτη, Σάκκουλας, 2017), Η ανθεκτικότητα του Συντάγματος (με Α. Φωτιάδου, Σάκκουλας, 2016), Το ανορθολογικό μας Σύνταγμα (Παπαζήσης, 2015), Constitutions in the Global Financial Crisis (Ashgate, 2013), Ελλειμματική Δημοκρατία (Σιδέρης, 2009), Δημοκρατία, κοινωνικό κράτος και Σύνταγμα στην ύστερη νεωτερικότητα (Παπαζήσης, 2006).
Βιβλιογραφία