Ι. Α. Καποδίστριας. Η διακυβέρνηση και η ανατολική του πολιτικήΗ πρώτη προσπάθεια εγκαθίδρυσης ελληνοτουρκικών σχέσεων
|
![]() |
Sorry mate, won't work any more.
Ο Ιωάννης Αντωνομαρία Καποδίστριας υπήρξε εμβληματική μορφή της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Μετά από μια επιτυχημένη πορεία στη τσαρική διπλωματική υπηρεσία εξελέγη το 1827 από την Τρίτη Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα «ο κατά πράξιν και θεωρίαν πολιτικός Έλλην» για να κυβερνήσει την Ελλάδα.
Κλήθηκε ουσιαστικά να θέσει τέρμα στην πολυαρχία που είχε διαμορφωθεί με το μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο και τις διαρκείς αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους κοτζαμπάσηδες και τους οπλαρχηγούς, να οδηγήσει το κράτος στην πλήρη ανεξαρτησία και να θεμελιώσει μια ευνομούμενη πολιτεία με βάση το Πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδας, το οποίο η Εθνοσυνέλευση, αμέσως μετά τη ψήφισή του το έθεσε σε ισχύ, αφιερώνοντας την τήρηση του «εις τήν πίστιν της Βουλής, του Κυβερνήτου και του Δικανικού διά να διατηρείται εν ακριβεία» και «εις εύνοιαν των λαών και εις τον πατριωτισμόν παντός Έλληνος διά να ενεργείται καθ΄όλην την έκτασιν».
Ο Καποδίστριας αμέσως μετά την άφιξή του επέβαλε την αναστολή του Συντάγματος επικαλούμενος «τας δεινάς της πατρίδος περιστάσεις», προκαλώντας μέχρι σήμερα την μήνιν των συνταγματολόγων για τη συνταγματική επιτροπή που δημιούργησε προηγούμενο για όλους τους επίδοξους σωτήρες της Ελλάδας.
Ο Κυβερνήτης μέσα σε αντίξοες εσωτερικές και διεθνείς συνθήκες πέτυχε παραχώρηση πλήρους ανεξαρτησίας και επιτέλεσε τεράστιο έργο σ΄όλους τους τομείς, της οικονομίας, της παιδείας, της δικαιοσύνης και της οργάνωσης της διοίκησης, γι΄ αυτό θεωρείται ως ο ιδρυτής και θεμελιωτής του νεοελληνικού κράτους. Το έργο του παρέμεινε ανολοκλήρωτο λόγω της δολοφονίας του.
Στη διάρκεια της τριετούς διακυβέρνησής του προσπάθησε να διαμορφώσει διπλωματικές σχέσεις με την όμορο Οθωμανική Αυτοκρατορία και βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το μεγάλο βεζύρη Μεχμέτ Ρεσίτ Κιουταχή. Θεωρούσε τις σχέσεις αυτές «ως βάσιν προς ειρηνοποίησιν της Ανατολής».