«Ι. Α. Καποδίστριας. Η διακυβέρνηση και η ανατολική πολιτική του» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ι. Α. Καποδίστριας. Η διακυβέρνηση και η ανατολική πολιτική του

Η πρώτη προσπάθεια εγκαθίδρυσης ελληνοτουρκικών σχέσεων

Ι. Α. Καποδίστριας. Η διακυβέρνηση και η ανατολική πολιτική του
  • ISBN: 978-960-03-6818-5
  • σελ. 272
  • 19 Απριλίου 2021
  • € 15,00

Περίληψη

Ο Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Α. Καποδίστριας υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Αν και έχουν παρέλθει εκατόν ενενήντα χρόνια από τη δολοφονία του, εξακολουθεί να απασχολεί την έρευνα και την ιστοριογραφία. Η κριτική απέναντι στο έργο του επικεντρώνεται, κατά πολλούς, στον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο άσκησε την εξουσία. Όλοι όμως παραδέχονται το θεμελιώδες έργο του στην οικοδόμηση του ελληνικού κράτους.

Το βιβλίο φωτίζει μια σειρά θεμάτων γύρω από τη δράση του και κυρίως την εξωτερική πολιτική του, με πολλά νέα στοιχεία για την προσπάθειά του να εγκαθιδρύσει φιλικές σχέσεις με την όμορη Οθωμανική Αυτοκρατορία, τις οποίες θεωρούσε «βάσιν προς ειρηνοποίησιν της Ανατολής» αλλά και αναγκαία προϋπόθεση για την πρόοδο του αρτισύστατου ελληνικού κράτους.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώργος Γεωργής

Ο Γιώργος Γεωργής διετέλεσε πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, με παράλληλη διαπίστευση στην Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (2005-10). Υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως μορφωτικός ακόλουθος της κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του «Σπιτιού της Κύπρου», του οποίου υπήρξε διευθυντής για δεκαπέντε χρόνια.

Σήμερα είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, μέλος του Συμβουλίου, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Τεχνών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών.

Δίδαξε Νεότερη Ελληνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για μια δεκαπενταετία και διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου του εν λόγω Πανεπιστημίου. Υπήρξε επίσης μέλος της Διοικούσας του Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, του Συμβουλίου του ΡΙΚ, του Ιδρύματος Πιερίδη, του Ιδρύματος Φωτιάδη και άλλων ιδρυμάτων, οργανισμών και επιτροπών. Είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κακογιάννη και εκδότης του περιοδικού Η Δέλτος, για τη Νεότερη Ιστορία και την Ιστορία της Λογοτεχνίας.

Το βιβλίο του Η συνάντηση Στρατή Τσίρκα – Γιώργου Σεφέρη. Μια φιλία που βράδυνε, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου της Κύπρου (2016).

Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας και με Εύφημη Μνεία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου τον τίμησε για την ίδρυση και λειτουργία του «Σπιτιού της Κύπρου» στην Αθήνα και για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό.
Βιβλιογραφία