«Στο στόχαστρο» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Στο στόχαστρο

Η αποκλειστική μαρτυρία πρώην στελέχους της Cambridge Analytica για το πώς τα Μαζικά Δεδομένα, ο Τραμπ και το Facebook κατέλυσαν τη δημοκρατία και πώς η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί

Μετάφραση:
Μαρία Βαρδοπούλου

Στο στόχαστρο
  • ISBN: 978-960-03-6750-8
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 504
  • 9 Νοεμβρίου 2020
  • € 20,00

Περίληψη

Όταν η Μπρίτανι Κάιζερ άρχισε να εργάζεται στην Cambridge Analytica –τη βρετανική συμβουλευτική εταιρεία που ίδρυσε ο Ρόμπερτ Μέρσερ, συντηρητικός δισεκατομμυριούχος και ευεργέτης του Ντόναλντ Τραμπ–, ήταν μια νεαρή επαγγελματίας η οποία συνέχιζε τις ιδεαλιστικές σπουδές της πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις διεθνείς σχέσεις. Έχοντας ήδη συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2008, η ίδια φιλοδοξούσε να αξιοποιήσει τα ψηφιακά δεδομένα με σκοπό το κοινό καλό. Όμως η εμπειρία που είχε από την Cambridge Analytica της άνοιξε τα μάτια μπροστά στους ανυπολόγιστους κινδύνους που επιφυλάσσει αυτός ο αρρύθμιστος οικονομικός κλάδος για την ιδιωτική ζωή και τη δημοκρατία. Το Στο στόχαστρο είναι το χρονικό μιας δραματικής και σκανδαλώδους ιστορίας, η άνοδος και η πτώση της συγκεκριμένης εταιρείας όπως τη βίωσε η συγγραφέας από πρώτο χέρι. Με το βιβλίο της αποκαλύπτει πώς η χαλαρή πολιτική προστασίας του Facebook καθώς και η τρομερή έλλειψη εθνικών νομοθετικών ρυθμίσεων επέτρεψαν τη χειραγώγηση των ψηφοφόρων τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκεί όπου τα προσωπικά δεδομένα μετατράπηκαν σε όπλο για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και ρατσιστικών μηνυμάτων, τόσο κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Brexit όσο και στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

 

Σε αυτό το εκρηκτικό αφήγημα μια πολιτική σύμβουλος και μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος καταθέτει την ανατριχιαστική αλήθεια για τις εταιρείες δεδομένων, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, οι οποίες πλουτίζουν καταχρώμενες πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών. Η Μπρίτανι Κάιζερ ξεσκεπάζει τον τρόπο με τον οποίο η Cambridge Analytica εκμεταλλεύτηκε τα νομικά κενά του δικαίου περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής προκειμένου να εξασφαλίσει την πρώτη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και εξηγεί πώς η ίδια ιστορία θα μπορούσε εύκολα να επαναληφθεί στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020. Το βιβλίο της περιλαμβάνει αναρίθμητες αποκαλύψεις και ιστορίες που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Μέσα από την καταγραφή αυτών των γεγονότων, η ίδια επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης να επιβληθούν περισσότεροι περιορισμοί στη χρήση των προσωπικών δεδομένων, υποστηρίζοντας ότι ο νομικός έλεγχος των εταιρειών οι οποίες τα επεξεξεργάζονται δεν είναι μονάχα δικαιολογημένος, αλλά και απαραίτητος για τη μακροπρόθεσμη ακεραιότητα των δημοκρατικών θεσμών.

 

«Σπάνια περίπτωση βιβλίου. Σημαντικό και συγχρόνως καθηλωτικό».

The Washington Post

 

«Συναρπαστικό και αποκαλυπτικό... Το βιβλίο αυτό θα έπρεπε να αποτελεί απαραίτητο ανάγνωσμα για όλους».

Publishers Weekly

Βιογραφικά στοιχεία

Μπρίτανι Κάιζερ

H Μπρίτανι Κάιζερ, γεννημένη στο Σικάγο του Ιλινόι, ανέπτυξε από μικρή το πάθος για την πολιτική και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της σε προοδευτικές προεκλογικές εκστρατείες και οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατέχει πτυχία στο δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις διεθνείς σχέσεις από πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Εργάστηκε επί τριάμισι χρόνια για την Cambridge Analytica τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ, προτού καταγγείλει τον πρώην εργοδότη της και τις αθέμιτες πρακτικές που ακολουθούνται στον διεθνή κλάδο της οικονομίας των δεδομένων. Η ιστορία της παρουσιάστηκε στο πρωτότυπο ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο The Great Hack (To μεγάλο χακάρισμα). Είναι συνιδρύτρια του Digital Asset Trade Association (DATA) και, πάντοτε με γνώμονα την πεποίθησή της ότι η διαχείριση των δεδομένων μας συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα, έχει αφοσιωθεί στην προώθηση νομοθετικών μεταρρυθμίσεων για την προστασία του δικαιώματος των ατόμων να έχουν τον έλεγχο επί των ψηφιακών τους στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών τους δεδομένων και των κρυπτο-συναλλαγών τους.