«Η Εποχή του Κατασκοπευτικού Καπιταλισμού» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η Εποχή του Κατασκοπευτικού Καπιταλισμού

Ο αγώνας για ένα ανθρώπινο μέλλον στο μεταίχμιο της Νέας Εξουσίας

Μετάφραση:
Γιώργος Μπέτσος

Η Εποχή του Κατασκοπευτικού Καπιταλισμού
  • ISBN: 978-960-03-6736-2
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • 6 Ιουλίου 2020
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Οι προκλήσεις που θέτει στην ανθρωπότητα το ψηφιακό μέλλον, η πρώτη λεπτομερής ανάλυση μιας καινοφανούς μορφής εξουσίας ονόματι «κατασκοπευτικός καπιταλισμός» και η εκστρατεία των ισχυρών εταιρειών να προβλέψουν και να ελέγξουν τη συμπεριφορά μας.

 

Σε αυτό το αριστοτεχνικό έργο, καρπό πρωτοποριακής σκέψης και έρευνας, η Σοσάνα Ζούμποφ καταθέτει μια διορατική και ταυτόχρονα αφυπνιστική ματιά στο φαινόμενο το οποίο ή ίδια αποκαλεί «κατασκοπευτικό καπιταλισμό». Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι σημαντικότερο: Τον 21ο αιώνα, μια παγκόσμια αρχιτεκτονική συμπεριφορικής τροποποίησης απειλεί να αλλοιώσει την ανθρώπινη φύση με τον ίδιο τρόπο που τον 20ό αιώνα ο βιομηχανικός καπιταλισμός αλλοίωσε το φυσικό περιβάλλον. Η συγγραφέας περιγράφει ανάγλυφα τον αντίκτυπο του κατασκοπευτικού καπιταλισμού καθώς εκείνος προελαύνει από τη Σίλικον Βάλεϊ και διεισδύει σε κάθε πτυχή του οικονομικού τομέα. Νέες επισφαλείς «αγορές συμπεριφορικής έκβασης» γίνονται σημεία συσσώρευσης ανυπολόγιστου πλούτου και εξουσίας. Στους κόλπους τους, προβλέψεις που αφορούν τη συμπεριφορά μας καθίστανται αντικείμενο αγοραπωλησίας και η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών εντάσσεται στα νέα «μέσα συμπεριφορικής τροποποίησης».


Η απειλή έχει πλέον μετατοπιστεί από τον Μεγάλο Αδελφό του ολοκληρωτικού κράτους σε μια διάχυτη ψηφιακή αρχιτεκτονική: ένας «Μεγάλος Αλλότριος» ο οποίος δρα με γνώμονα τα συμφέροντα του κατασκοπευτικού κεφαλαίου. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή μορφή εξουσίας η οποία διακρίνεται από τη συσσώρευση γνώσης και λειτουργεί εκτός δικαιοδοσίας της δημοκρατικής εποπτείας. Η ανάλυση της Σοσάνα Ζούμποφ, εξαντλητική καθώς και συγκινητική, εκθέτει τις απειλές που αντιμετωπίζει η κοινωνία του 21ου αιώνα: Το φάσμα ενός απόλυτα διασυνδεδεμένου ελεγχόμενου «μεθοδευτικού χώρου», ο οποίος αποπλανά υποσχόμενος βέβαια ενδεχόμενα και μεγιστοποίηση των κερδών – και όλα αυτά, εις βάρος της δημοκρατίας, της ελευθερίας, και του μέλλοντος της ανθρώπινης φύσης. Έχοντας συναντήσει ελάχιστη αντίσταση από τον νόμο ή την κοινωνία, ο κατασκοπευτικός καπιταλισμός βρίσκεται στο μεταίχμιο της κυριαρχίας του στο κοινωνικό σύστημα, έτοιμος να διαμορφώσει το ψηφιακό μέλλον – αν του το επιτρέψουμε.

Βιογραφικά στοιχεία

Σοσάνα Ζούμποφ