«Ανάμεσα σε 4 οθόνες» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ανάμεσα σε 4 οθόνες

Ανάμεσα σε 4 οθόνες
  • ISBN: 978-960-03-6717-1
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Tο επικοινωνιακό πεδίο αλλάζει τόσο ως προς το προσφερόμενο περιεχόμενο, όσο κι ως προς τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι ανακαλύπτουν, χρησιμοποιούν, καταναλώνουν και αλληλοεπιδρούν με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Δεν βλέπουμε πια τηλεόραση με προσήλωση όπως παλαιότερα. Δεν διαβάζουμε εφημερίδες, κι ούτε ακούμε ραδιόφωνο πέραν του αυτοκινήτου. Αντίθετα, ενημερωνόμαστε και ψυχαγωγούμαστε όλο και περισσότερο από το διαδίκτυο και τις ιστοσελίδες του. Σχολιάζουμε τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα και τα κοινοποιούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να μην αντέχουμε να βλέπουμε διαφημίσεις περισσότερο από μισό λεπτό κι αλλάζουμε τηλεοπτικό σταθμό όταν δεν προκαλεί το ενδιαφέρον μας, αλλά παρακολουθούμε για ώρες συνεχόμενες τα επεισόδια των αγαπημένων μας σειρών που μας προφέρουν οι νέοι τηλεοπτικοί πάροχοι διαμέσου του διαδικτύου.

Σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα ο μέσος πολίτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δεκάδες τηλεοπτικά κανάλια επίγεια ή δορυφορικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς,  εφημερίδες σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή κι ένα πλήθος από ιστοσελίδες. Στην πράξη το κοινό των μέσων κατακερματίζεται όλο και περισσότερο, ενώ η κατανάλωση του περιεχομένου των μέσων, είτε αυτό είναι ενημερωτικό ή ψυχαγωγικό, γίνεται πλέον μπροστά από μια οθόνη, είτε αυτή είναι η παραδοσιακή τηλεοπτική οθόνη ή ο φορητός υπολογιστής ή το τάμπλετ ή το έξυπνο κινητό. Ποτέ άλλωστε στην ιστορία των επικοινωνιών, το ίδιο περιεχόμενο δεν μπορούσε να καταναλωθεί από τέσσερις διαφορετικές οθόνες και μάλιστα ταυτόχρονα, μέσα στο σπίτι ή έξω από το σπίτι, σταθερά ή εν κινήσει.

Το βιβλίο αυτό έχει ως στόχο να αναδείξει τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της νέας επικοινωνιακής συνθήκης, καθώς η κατανάλωση του σύγχρονου περιεχομένου  των μέσων επικοινωνίας επιτελείται «ανάμεσα στις 4 οθόνες».

Βιογραφικά στοιχεία

Στέλιος Παπαθανασόπουλος

Ο Στέλιος Παπαθανασόπουλος είναι καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε πρόεδρος και αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, έχει διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας, υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων και είναι επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου. Διετέλεσε επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κι έχει επίσης διδάξει στα πανεπιστήμια του Ελσίνκι και του Σέφιλντ. Είναι μέλος του ευρωπαϊκού ερευνητικού δικτύων Euromedia Research Group και διετέλεσε μέλος του ευρωπαϊκού ερευνητικού δικτύου Network of European Political Communication Scholars  (2008-2018). Επίσης διετέλεσε μέλος των Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Προγραμμάτων «Changing Media – Changing Europe» του European Science Foundation και του προγράμματος COST «IS1308 – Populist Political Communication in Europe: Comprehending the Challenge of Mediated Political Populism for Democratic Politics». Από το 2018 διευθύνει το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα» και από το 2015 είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει κάνει πτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στα μέσα επικοινωνίας στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Έχει γράψει δεκαεννιά βιβλία στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.  Ανάμεσα στα βιβλία που έχει εκδώσει στο εξωτερικό είναι τα: European Media; Structures, Policies and identities (με Raplh Negrine)  (Polity, 2011), Media Perspectives for the 21st century (Routledge, 2011), (με Ralph Negrine) Communications Policy: Theories and Issues (Palgrave Macmillan, 2010), European Television in the Digital Age (Polity, 2002), (με Raplh Negrine) The Internationalisation of Television (Pinter, 1990).

Ανάμεσα στα βιβλία που έχει εκδώσει στην Ελλάδα είναι τα: Απελευθερώνοντας την τηλεόραση (Καστανιώτης, 1993, Η δύναμη της τηλεόρασης (Καστανιώτης, 1997), Η βία στην ελληνική τηλεόραση (Καστανιώτης, 1999), Η τηλεόραση και το κοινό της (Καστανιώτης, 2000),  Πολιτική και ΜΜΕ (Καστανιώτης, 2004), Η τηλεόραση στον 21ο Αιώνα (Καστανιώτης, 2005), Τα μέσα επικοινωνίας στον 21ο αιώνα (Καστανιώτης, 2011).

Έχει παράλληλα δημοσιεύσει μια σειρά δοκιμίων και μελετών σε ξενόγλωσσα ακαδημαϊκά περιοδικά, όπως είναι τα European Journal of CommunicationMedia Culture and Society, The International Journal of Harvard in Press and PoliticsPolitical CommunicationJournalism Studies International Journal of Digital television, Javnost / Τhe Public, Annals of the International Communication Association, Journalism, Journal of Computer-Mediated Communication, Social Media and Society, καθώς και σε εξειδικευμένα περιοδικά των μέσων επικοινωνίας.

Έχει τη διεύθυνση σύνταξης του πρώτου ελληνικού επιστημονικού περιοδικού για την επικοινωνία Ζητήματα Επικοινωνίας και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής των επιστημονικών περιοδικών για την επικοινωνία European Journal of Communication, Digital Media & Policy, Social Media and Society και Journalism Practice.
Βιβλιογραφία