«Καθαρό λαμπρό μέλλον» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Καθαρό λαμπρό μέλλον

Μια ριζοσπαστική υπεράσπιση του ανθρώπινου είδους

Μετάφραση:
Μαριάννα Τζιαντζή

Καθαρό λαμπρό μέλλον
  • ISBN: 978-960-03-6690-7
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Πώς, σε μια εποχή αβεβαιότητας, διασώζουμε αυτό που μας καθιστά ανθρώπους; Μήπως σήμερα είμαστε απλώς καταναλωτές που μας διαμορφώνουν οι δυνάμεις της αγοράς; Μια αλληλουχία DNA; Ένα άθροισμα βασικών ενστίκτων; Ή μήπως σύντομα oι αλγόριθμοι και η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρουν τη θέση μας; Στο Καθαρό λαμπρό μέλλον, ο Πωλ Μέισον μας προσκαλεί σε μια ριζοσπαστική, αταλάντευτη υπεράσπιση της ανθρώπινης ύπαρξης, των οικουμενικών δικαιωμάτων και ελευθεριών μας και της δύναμής μας να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας. Με παραπομπές στην οικονομία και τα Βig Data (Μεγάλα Δεδομένα), στη νευροεπιστήμη, στους πολιτισμικούς πολέμους αλλά και την άνοδο της ακροδεξιάς, με τις εμπειρίες του από τα επιτόπια ρεπορτάζ του από μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Ουάσινγκτον, καθώς και με αναφορές στην παιδική ηλικία του σε μια αγγλική πόλη ανθρακωρύχων, μας δείχνει πώς η έννοια του ανθρώπου έχει διαβρωθεί όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Στο νέο βιβλίο του ο Πωλ Μέισον υποστηρίζει ότι είμαστε ικανοί να πλάσουμε το μέλλον μας, μέσω του λόγου, της καινοτομίας, δηλαδή της απελευθερωτικής χρήσης της τεχνολογίας, και της συνεργασίας. Δίνει μια εικόνα των ανθρώπων ως κάτι παραπάνω από ανδρείκελα, πελάτες ή γρανάζια σε μια μηχανή. Αυτό το έργο ριζοσπαστικής αισιοδοξίας θέτει το ερώτημα. Θέλετε να είστε αντικείμενο ελέγχου και χειραγώγησης; Ή θέλετε κάτι καλύτερο;

Βιογραφικά στοιχεία

Πωλ Μέισον

Ο Πωλ Μέισον είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1960 στο Λέιχ του Λανκασάιρ και ζει στη Μεγάλη Βρετανία. Αρχικά δούλεψε ως μουσικολόγος πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με την οικονομική δημοσιογραφία. Για χρόνια εργάστηκε στο BBC ως οικονομικός συντάκτης της εκπομπής «Newsnight», στην οποία κάλυπτε την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τώρα είναι αρχισυντάκτης ειδήσεων για θέματα πολιτισμού και νέων τεχνολογιών στο Channel 4. Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία όπως το Live Working Or Die Fighting (2007) για την παγκόσμια ιστορία του εργατικού κινήματος, το Meltdown (2009) για την οικονομική κρίση του 2008-2009 και το μυθιστόρημα Rare Earth (2012) που διαδραματίζεται στην Κίνα.
Ασχολείται δημοσιογραφικά με την ελληνική κρίση από το 2010. Το 2012 μάλιστα τιμήθηκε από τη Royal Television Society με το βραβείο του «Εξειδικευμένου Δημοσιογράφου της Χρονιάς» για την κάλυψη της ευρωπαϊκής κρίσης και περισσότερο των γεγονότων στην Ελλάδα και την Ισπανία.
Βιβλιογραφία