«Μια ελπίδα πιο δυνατή απ' τη θάλασσα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Μια ελπίδα πιο δυνατή απ' τη θάλασσα

Η απίστευτη ιστορία αγάπης, απώλειας και επιβίωσης μιας προσφυγοπούλας

Μετάφραση:
Τάνια Μποζανίνου

Μια ελπίδα πιο δυνατή απ' τη θάλασσα
  • ISBN: 978-960-03-6688-4
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 288
  • 16 Μαρτίου 2020
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Έρμαιο της παγωμένης θάλασσας, χωρίς να φαίνεται στεριά πουθενά, μονάχα  συντρίμμια και πτώματα να επιπλέουν ολόγυρα, η δεκαεννιάχρονη Ντουάα αλ Ζάμιλ κρατιέται από μια μικρή κουλούρα και σφίγγει πάνω της δυο κοριτσάκια. Τα παιδιά τα έβαλαν στην αγκαλιά της οι συγγενείς τους που πνίγηκαν, πρόσφυγες οι οποίοι επέβαιναν σε ένα υπερφορτωμένο πλοίο που τους πήγαινε προς την Ιταλία. Για μέρες ολόκληρες, καθώς η Ντουάα παραδέρνει στα κύματα, προσεύχεται να σωθούν και τραγουδά στα μωρά που κρατά στα χέρια της. Πρέπει να μείνει ζωντανή για χάρη τους. Δεν πρέπει να χάσει την ελπίδα.

Το αφήγημα Μια ελπίδα πιο δυνατή απ’ τη θάλασσα εξιστορεί τη ζωή της Ντουάα, μιας Σύριας κοπέλας της οποίας η ζωή ανατράπηκε το 2011, όταν ξέσπασε ο σκληρός εμφύλιος πόλεμος στην πατρίδα της. Έχοντας πλέον βρεθεί στην Αίγυπτο, η ίδια και ο αρραβωνιαστικός της, ο Μπάσιμ, πρώην μαχητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, αποφασίζουν να φύγουν και από εκεί, αφήνοντας πίσω τις κακουχίες και τις παρενοχλήσεις που υφίστανται,  αναζητώντας ασφάλεια και μόρφωση στην Ευρώπη. Πλην όμως, τέσσερις μέρες αφότου σαλπάρουν, μαζί με άλλους 500 πρόσφυγες, η σαραβαλιασμένη ψαρόβαρκα των διακινητών βουλιάζει στα νερά της Μεσογείου. Εκείνη τη στιγμή αρχίζει πραγματικά ο αγώνας της Ντουάα για την επιβίωση.

Αυτή η πραγματική ιστορία, αποκαλυπτική και συναισθηματικά φορτισμένη, δίνει φωνή στα εκατομμύρια των προσφύγων που διακινδυνεύουν τα πάντα διεκδικώντας απεγνωσμένα ένα καλύτερο μέλλον. Εν μέσω της πιο επείγουσας διεθνούς ανθρωπιστικής κρίσης της εποχής μας, η Μελίσα Φλέμινγκ καταθέτει ένα συγκλονιστικό, ολοζώντανο, αλησμόνητο πορτρέτο για τον θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος.

Βιογραφικά στοιχεία

Μελίσα Φλέμινγκ