«Η χορτοφάγος» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η χορτοφάγος

Μετάφραση:
Αμαλία Τζιώτη

Η χορτοφάγος
  • ISBN: 978-960-03-6686-0
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • 16 Μαρτίου 2020
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Ένα αλλόκοτο, σαγηνευτικό βιβλίο που μας υπνωτίζει. Μια καθ’ όλα συνηθισμένη –σύμφωνα με την άποψη του συζύγου  της– γυναίκα αποφασίζει μια μέρα να μην ξαναφάει κρέας. «Πριν η γυναίκα μου γίνει χορτοφάγος, ποτέ μου δεν είχα σκεφτεί ότι ήταν ένα άτομο ξεχωριστό. Για να είμαι ειλικρινής, όταν την πρωτοσυνάντησα, δεν μου τράβηξε καν την προσοχή. Μέτριο ανάστημα, τα μαλλιά της ούτε μακριά ούτε κοντά, το δέρμα της τραχύ, ωχρό, πεσμένα βλέφαρα, διογκωμένα ζυγωματικά, άχρωμα ρούχα, τίποτα που να φανερώνει κάτι από την προσωπικότητά της. […] Έτσι μου ήταν απολύτως φυσικό να παντρευτώ την πιο συνηθισμένη γυναίκα του κόσμου», όπως υποστηρίζει ο ίδιος.

Η ΓιόνγκΧιε και ο άντρας της είναι δύο άνθρωποι του μέσου όρου. Εκείνος πηγαινοέρχεται δουλοπρεπώς στο γραφείο του, δεν διακατέχεται από καμία φιλοδοξία. Εκείνη δεν τη χαρακτηρίζει κανένα πάθος, είναι απλώς μια αφοσιωμένη νοικοκυρά. Η ευχάριστη μονοτονία του έγγαμου βίου τους βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο όταν κάποια στιγμή η ΓιόνγκΧιε αποφασίζει να στραφεί προς τη χορτοφαγία και πετάει από το ψυγείο κάθε είδους ζωικό παράγωγο. «Είδα ένα όνειρο», αυτό λέει μόνο. Μια μικρή ένδειξη ανεξαρτησίας, όμως ιδιαίτερα επικίνδυνη και ακραία για μια χώρα σαν τη Νότια Κορέα, όπου επικρατούν ισχυρές νόρμες και μια τέτοια πράξη θεωρείται υπονομευτική της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων. Και δεν φτάνει αυτό. Η παθητική αντίσταση της ΓιόνγκΧιε ξεπερνάει κάθε όριο γκροτέσκου. Ποτέ δεν φόραγε με ευχαρίστηση σουτιέν, τώρα αρχίζει και το κάνει και δημοσίως και ονειρεύεται να ζήσει σαν φυτό. Σύσσωμη η οικογένεια στρέφεται τελικά εναντίον της.

Η Χορτοφάγος είναι μια ιστορία καφκική σε τρεις πράξεις για την ντροπή και την επιθυμία, την εξουσία και την καταπίεση. Μια αποτυχημένη προσπάθεια να γίνεις κατανοητός από τους άλλους ─που, όπως κι εσύ, είναι φυλακισμένοι μέσα στο ίδιο τους το σώμα. Το μυθιστόρημα της Χαν Γκανγκ τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Booker 2016.

Βιογραφικά στοιχεία

Χαν Γκανγκ