«Η Κυριακή της Επανάστασης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η Κυριακή της Επανάστασης

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Ιφιγένεια Ντούμη

Η Κυριακή της Επανάστασης
  • ISBN: 978-960-03-6685-3
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Αυτή είναι η ιστορία της Κλέο, μιας νεαρής ποιήτριας-συγγραφέως που ζει στην Αβάνα και θεωρείται ύποπτη. Η κρατική ασφάλεια και το Υπουργείο Πολιτισμού πιστεύουν ότι η επιτυχία της κατασκευάστηκε από «τον εχθρό» ως όπλο αποσταθεροποίησης, ότι πρόκειται για επινόηση της CIA. Aντίθετα, για μια συγκεκριμένη ομάδα εξόριστων διανοούμενων με επικριτικές διαθέσεις, η Κλέο είναι πράκτορας της κουβανικής κατασκοπίας.

Παγιδευμένη σε αυτό το συνονθύλευμα εικασιών, απαγορευμένη και αγνοημένη στην Κούβα, η Κλέο είναι η αμφιλεγόμενη αλλά επιτυχημένη και πολυμεταφρασμένη συγγραφέας που συγκλονίζει όσους την διαβάζουν εκτός νησιού. Τα κείμενά της αφηγούνται το τέλος μιας εξηνταετούς σχεδόν επαναστατικής διαδικασίας· την Κυριακή μιας έντονης εβδομάδας επανάστασης που έχει ήδη γνωρίσει δύο αιώνες. Απομονωμένη σε μια όμορφη έπαυλη στο Ελ Βεδάδο, στο υπέροχο φως μιας πόλης όπου ο χρόνος έχει σταματήσει, η Κλέο ζει μια αισθηματική περιπέτεια με έναν ηθοποιό του Χόλυγουντ, ενώ ταυτόχρονα «ανακαλύπτει» τους γονείς της και αντιστέκεται στη χώρα που την κατηγορεί για το μεγάλο της αμάρτημα· να γράφει ό,τι σκέφτεται.

Τη στιγμή που η Γουέντι Γκέρα δημιουργούσε αυτή τη μυθοπλασία στην Αβάνα, η πραγματικότητα διείσδυε από το παράθυρο, τροποποιώντας την πλοκή, παρεμβαίνοντας και μολύνοντάς την με τις ιστορικές διαδικασίες και τα δραματικά γεγονότα, τα οποία αφηγείται σε πραγματικό χρόνο. Με αυτό το μυθιστόρημα, η ίδια αποδεικνύεται μια από τις ευφυέστερες και πιο αξιόλογες λατινοαμερικανίδες συγγραφείς στη σύνθεση των ιστοριών της. Η Κυριακή της Επανάστασης είναι ένα έργο που ξεχωρίζει για το λεπτό χιούμορ με το οποίο σκιαγραφεί την κουβανική τραγωδία, για τη φυσικότητα με την οποία χωρίς προκαταλήψεις περιγράφει την πραγματικότητα που η Γουέντι Γκέρα γνωρίζει από την καλή κι απ’ την ανάποδη, καθώς και για την ηχηρή γλώσσα με την οποία αναπλάθει μια πόλη πολιορκημένη από τη μουσική, τη θάλασσα και την πολιτική της καθημερινότητας.

Βιογραφικά στοιχεία

Γουέντι Γκέρα