«Πλάνητες» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Πλάνητες

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου

Πλάνητες
  • ISBN: 978-960-03-6663-1
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Οι πολυβραβευμένοι Πλάνητες της Όλγκα Τοκάρτσουκ είναι ένα βιβλίο για τα ταξίδια και την ανθρώπινη ανατομία. Η Πολωνή συγγραφέας συνυφαίνει αφηγήσεις και σκέψεις για τη σημασία του ταξιδιού με μια βαθυστόχαστη διερεύνηση του ανθρώπινου σώματος, θίγοντας τα διαχρονικά ζητήματα της ζωής και του θανάτου, της κίνησης και της μετανάστευσης.

Από τον 17ο αιώνα, έχουμε την ιστορία του Ολλανδού Φίλιπ Φερχέιεν που ανέτμησε και σχεδίασε το ίδιο το κομμένο του πόδι. Από τον 18ο αιώνα έχουμε την ιστορία ενός Βορειοαφρικανού σκλάβου, μετέπειτα αυλικού στην Αυστρία, τον οποίο ταρίχευσαν μετά θάνατον και εξέθεσαν στο κοινό. Φτάνοντας πια στον 19ο αιώνα, παρακολουθούμε τη μυστική πορεία της καρδιάς του Σοπέν από το Παρίσι προς τη Βαρσοβία. Και στο παρόν, μοιραζόμαστε τις δοκιμασίες μιας γυναίκας η οποία συνοδεύει τον κατά πολύ μεγαλύτερο σύζυγό της σε μια κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, καθώς επίσης την οδυνηρή εμπειρία ενός νεαρού άντρα του οποίου η σύζυγος και το παιδί εξαφανίζονται μυστηριωδώς σε κάποιο κροατικό νησί κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Με την απαράμιλλη χάρη της και την διαπεραστική της ενσυναίσθηση, η νομπελίστρια συγγραφέας μάς οδηγεί κάπου πέρα από την επιφάνεια του σύγχρονου καιρού και μας βοηθά να εισχωρήσουμε βαθιά, όλο και πιο βαθιά, στον πυρήνα της ανθρώπινης φύσης. Άραγε τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με τους πλάνητες, τους μπιεγκούνι (όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου), εκείνη την ορθόδοξη σέχτα των παλαιοημερολογιτών, τους ανθρώπους εκείνους που ξόρκιζαν το κακό με τη διαρκή μετακίνηση; Τι έχουμε μέσα μας από τους πλάνητες;

Από τα παλάτια των σουλτάνων και τα αλλοτινά θαυματοφυλάκια ως τις μοντέρνες αίθουσες αναχωρήσεων των αεροδρομίων, η Όλγκα Τοκάρτσουκ γίνεται η ξεναγός μας σε μια ασυνήθιστη περιπλάνηση, σε διάφορους τόπους και εποχές. Μας προσκαλεί σε ένα κοινό ταξίδι με στόχο την παγίδευση μιας στιγμιαίας, αποσπασματικής πραγματικότητας, και την εγκατάλειψη των πεπατημένων διαδρομών. Αυτό το μυθιστόρημα δεν έχει σύνορα –εκτυλίσσεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι Πλάνητες απέσπασαν το Βραβείο Nike 2008, τη σημαντικότερη διάκριση της πολωνικής λογοτεχνίας, και μια δεκαετία αργότερα, με την αγγλική τους μετάφραση, το Διεθνές Βραβείο Booker 2018. Για την ίδια χρονιά, η Όλγκα Τοκάρτσουκ τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Όλγκα Τοκάρτσουκ

Η Όλγκα Τοκάρτσουκ γεννήθηκε το 1962 και σήμερα ζει στην πόλη Βρότσλαβ. Από το 1989, όταν δημοσίευσε την πρώτη της ποιητική συλλογή, παράλληλα με το κυρίως επάγγελμά της, της ψυχολόγου και ψυχοθεραπεύτριας, έχει αναδειχθεί σε μια από τις επιφανέστερες προσωπικότητες των σύγχρονων πολωνικών γραμμάτων. Έχει γράψει μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων. Έργα της έχουν αποτελέσει τη βάση για θεατρικά κείμενα και κινηματογραφικά σενάρια. Έχει τιμηθεί δύο φορές με την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της πατρίδας της, το Βραβείο Nike, και έχει λάβει πλήθος ευρωπαϊκών διακρίσεων. Η γραφή της συνδυάζει ιστορία και μυθοπλασία, αξιοποιεί αφηγηματικά στοιχεία της λαϊκής παράδοσης και αντανακλά την προσήλωσή της στον Καρλ Γιουνγκ. Ως ακτιβίστρια των Πρασίνων και αντεθνικίστρια, έγινε στόχος ακραίων στοιχείων με αφορμή το τελευταίο της μυθιστόρημα Τα βιβλία του Ιακώβ (2014). Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί είναι το πρώτο έργο της που μεταφράζεται στα ελληνικά.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη ετοιμάζεται και θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2020 το μυθιστόρημά της Bieguni (σε ελεύθερη απόδοση: Πλάνητες) σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Δ. Ιωαννίδου από τα πολωνικά. Με το βιβλίο αυτό, στην αγγλική του μετάφραση, η Όλγκα Τοκάρτσουκ απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Booker 2018.

Το 2018 της απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Βιβλιογραφία