«Η ιστορία» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η ιστορία

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Άμπυ Ραΐκου

Η ιστορία
  • ISBN: 978-960-03-6662-4
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 816
  • 14 Οκτωβρίου 2019
  • € 20,00

Περίληψη

Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου είναι η Ίντα, μια φτωχή δασκάλα από το Νότο, μισοεβραία στην καταγωγή, η οποία ζει στη Ρώμη. Η ίδια έχει χηρέψει πρόσφατα και ο πόλεμος τη βρίσκει με τον έφηβο γιο της Νίνο και με το μικρό Ουζέπε, τον απρόσμενο καρπό του βιασμού της από έναν άγνωστο Γερμανό στρατιώτη. Μπροστά στα μάτια τούτης της γυναίκας αρχίζει να ξεδιπλώνεται η φρίκη μιας ολόκληρης εποχής. Ο Νίνο φεύγει για το μέτωπο και η πρωταγωνίστρια παλεύει για να επιβιώσει, συντροφιά με τον Ουζέπε, ένα ευαίσθητο παιδί που, εν μέσω της καταστροφής, καθίσταται η μοναδική πηγή νοήματος για τη ζωή της. Όμως η Ιστορία, αυτή η ανεξέλεγκτη δύναμη που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, αποδεικνύεται πάντοτε ανελέητη. Η απελευθέρωση και η ειρήνη, παρά τις όποιες προσδοκίες καλλιεργούν, δεν καταφέρνουν να εξευμενίσουν τον άλλο γνώριμο εφιάλτη, δηλαδή την κοινή, σκληρή και άτεγκτη πανανθρώπινη μοίρα. Η Ιστορία παραμένει το δημοφιλέστερο έργο της Έλσα Μοράντε, ένα μνημειώδες μυθιστόρημα που έχει κερδίσει τη μάχη με το χρόνο και συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας λογοτεχνίας.

 

«Η Ιστορία είναι ένα μυθιστόρημα μιασματικό, όπως τα ζητήματα για τα οποία δεν γίνεται λόγος, ένα μυθιστόρημα εκβιαστικό, επειδή ακριβώς παρουσιάζει ενώπιόν μας ό,τι θέλουμε όλοι να ξεχάσουμε [...] Και είναι το μοναδικό μυθιστόρημα της συγγραφέως που το αφηγείται η ίδια η Έλσα Μοράντε, με τον τόνο και τη χροιά της φωνής της, η οποία εναρμονίζεται εδώ με την πρόδηλη πρόθεσή της να περιορίσει όσο είναι δυνατόν το ποσοστό του φανταστικού, προσδίδοντας έτσι σε αυτό το βιβλίο τη μορφή ενός χρονικού»

Τσέζαρε Γκάρμπολι

Βιογραφικά στοιχεία

Έλσα Μοράντε

Η Έλσα Μοράντε υπήρξε μία από τις κορυφαίες πεζογράφους διεθνώς κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Από πολλούς θεωρείται, εν γένει, η πιο σπουδαία γυναίκα συγγραφέας που έχει αναδείξει η Ιταλία. Γεννήθηκε στη Ρώμη το 1912 και πέθανε στην ίδια πόλη το 1985. Για είκοσι χρόνια, από το 1941 έως το 1961, ήταν παντρεμένη με τον ομότεχνό της Αλμπέρτο Μοράβια. Στα γράμματα εμφανίστηκε με έναν τόμο ιστοριών υπό τον τίτλο Το κρυφό παιχνίδι (Il gioco segreto). Το πρώτο της μεγάλο μυθιστόρημα Ψέμα και μάγια (Menzogna e sortilegio) κυκλοφόρησε το 1948 και απέσπασε το σημαντικό Βραβείο Viareggio. Το 1957 ακολούθησε το δεύτερο μυθιστόρημά της, Το νησί του Αρτούρο (L'isola di Arturo), που τιμήθηκε με το περίβλεπτο Βραβείο Strega. Η Ιστορία, το πλέον γνωστό και εμβληματικό της έργο, εκδόθηκε το 1974. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη έχουν κυκλοφορήσει επίσης το τελευταίο της βιβλίο Αραθέλι (Aracoeli, 1982) και η συλλογή νεανικών διηγημάτων Αμαρτίες.
Βιβλιογραφία