«Οικογενειακό λεξικό» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Οικογενειακό λεξικό

Αυτοβιογραφία σαν μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Βασιλική Πέτσα

Οικογενειακό λεξικό
  • ISBN: 978-960-03-6659-4
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Μια πολυμελής ιταλική οικογένεια με την καθημερινότητά της, τις ιεροτελεστίες, τις εμμονές, τις αγαπημένες φράσεις, τις ιστορίες της, μια οικογένεια γεμάτη ενδοιασμούς, κωμική και αναντικατάστατη, ζωντανεύει στις σελίδες του Οικογενειακού λεξικού της Ναταλία Γκίνζμπουργκ. Ο Τζουζέπε Λέβι, ο πατέρας, είναι επιστήμονας, απορροφημένος από τη δουλειά και το πάθος του για την πεζοπορία – όταν δεν εξωθείται σε οργισμένα ξεσπάσματα από ανάρμοστους τρόπους ομιλίας, κακές συμπεριφορές ή το λάθος ντύσιμο. Ο Τζουζέπε είναι Εβραίος, παντρεμένος με τη Λίντια, που είναι Καθολική, αν και κανείς από τους δυο τους δεν είναι θρησκόληπτος· κατοικούν στη βιομηχανική πόλη του Τορίνου, όπου, με το πέρασμα των χρόνων, τα παιδιά τους βρίσκουν τον δρόμο τους προς την ιατρική, τον γάμο, τη λογοτεχνία, την πολιτική.

Όλα φαντάζουν απολύτως φυσιολογικά, μόνο που η ιστορία εκτυλίσσεται με φόντο την Ιταλία του Μουσολίνι, η οποία ακολουθεί την αταλάντευτα καθοδική της πορεία προς την επιβολή των φυλετικών νόμων και τον παγκόσμιο πόλεμο. Οι Λέβι είναι, μεταξύ άλλων, ακλόνητα αντιφασίστες. Αυτό θα τους δυσκολέψει τη ζωή. Το Οικογενειακό λεξικό έχει ως θέμα του την οικογένεια και τη γλώσσα – και την ίδια την αφήγηση, τόσο ως τρόπο επιβίωσης όσο και ως μέσο εξαπάτησης και κυριαρχίας. Το βιβλίο μορφοποιείται ως μυθιστόρημα, παρότι όλα όσα αναφέρονται είναι αληθινά. «Κάθε φορά που, παρασυρόμενη από τις παλιές μου συνήθειες ως μυθιστοριογράφου, επινοούσα, αισθανόμουν ευθύς αμέσως την παρόρμηση να καταστρέψω ό,τι είχα επινοήσει», μας λέει η συγγραφέας στην αρχή. «Οι τόποι, τα γεγονότα και τα πρόσωπα αυτού του βιβλίου είναι πραγματικά».

Το Οικογενειακό λεξικό είναι το επίτευγμα της συγγραφέως. Το 1963 τιμήθηκε με το περίβλεπτο Βραβείο Strega, την κορυφαία διάκριση της ιταλικής λογοτεχνίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Ναταλία Γκίνζμπουργκ

Ναταλία Γκίνζμπουργκ (1916-1991). Ιταλίδα, γεννημένη στο Παλέρμο μέσα σε εβραϊκή οικογένεια. Έζησε την αντίσταση ενάντια στον ανερχόμενο μουσολινισμό και είδε τον πρώτο της άντρα να πεθαίνει σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η γραφή της, απλή, λιτή και στηριγμένη στον κοινό λόγο, αναδεικνύει την ιδιάζουσα ποιότητα των δύο μειζόνων προβλήματων της: της γυναίκας και της οικογένειας.
Βιβλιογραφία