«Απόψε τι βλέπεις γύρω σου;» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Απόψε τι βλέπεις γύρω σου;

Μυθιστόρημα
Απόψε τι βλέπεις γύρω σου;
  • ISBN: 978-960-03-6632-7
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Ο Λάμπης αγάπησε άλλη, μία νταρντάνα, και παράτησε τις «τρεις ομορφάδες», έτσι αποκαλούσε τη γυναίκα του και τις δύο κόρες τον καιρό της αγάπης. Η μοίρα όλων κρίθηκε όταν η μάνα βρέθηκε τσακισμένη στα βράχια. Η Αθηνά, η μικρή κόρη, κλείνεται στην Παιδόπολη της Λάρισας όπου, ανάμεσα σε εκατοντάδες παιδιά, μεγαλώνει ψάχνοντας τον εαυτό της. Η μεγαλύτερη, η Ευθαλία, γίνεται οικιακή βοηθός στο Κολωνάκι και στη συνέχεια παντρεύεται τον Νίκο που αποδεικνύεται σκληρός τύραννος. Για να βρει της ελευθερία της αποφασίζει να τον δηλητηριάσει. Θα καταφέρουν τα δύο κορίτσια να κερδίσουν τη ζωή;

Με τις παράλληλες ιστορίες και τις εμβόλιμες μαρτυρίες παιδιών που έζησαν σε ίδρυμα, σκιαγραφείται η ταραγμένη και ελπιδοφόρα δεκαετία του ’60 με τις πολιτικές αναταράξεις, τις σχέσεις των δύο φύλων, τους πόθους και τα πάθη. Τίτλοι πρωτοσέλιδων εφημερίδων που διανθίζουν το κείμενο ορίζουν το πολιτικό πλαίσιο της ταραχώδους για τη χώρα εποχής. 

Ένα μυθιστόρημα με ιδιαίτερο τρόπο γραφής, αισιόδοξη ματιά και υφέρπον χιούμορ που απαλύνει την αγωνία στις ανατροπές. Από μια συγγραφέα που έζησε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στην Παιδόπολη της Λάρισας.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώτα Κούγιαλη

Η Γιώτα Κούγιαλη γεννήθηκε στο Προμύρι Μαγνησίας και ζει στο Βόλο. Εργάστηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως υπεύθυνη για την πρακτική άσκηση των φοιτητών του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης. Υπήρξε συνεργάτρια του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ). Είναι επίσης παραγωγός λόγου της εκπομπής «Ιστορίες πίσω από τις ιστορίες» στην ertvolou.

Βιβλία της: 

Μυθιστορήματα: Ερώτων τραύλισμα, Εκδόσεις Καστανιώτη 2005, Στην αγκαλιά της κρατούσε φεγγάρια, Εκδόσεις Καστανιώτη  2000.

Βιβλία για παιδιά (επιλογή): Αργοναυτική εκστρατεία (κόμικ), εκδ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 2014,  Ο αόρατος πύργος, Εκδόσεις Καστανιώτη 2005, Η φωτεινή σφαίρα, Εκδόσεις Καστανιώτη 2003, Οι χίλιες εκατό σφραγίδες, Εκδόσεις Καστανιώτη 2002, Τα παραμύθια του Γελαστού, Εκδόσεις Καστανιώτη 2000,  Ποιήματα για παιδιά (συνεργασία), εκδ. Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 1998, Παραμύθι με ωραίο τέλος, Εκδόσεις Καστανιώτη 1997, Η Λουλουδοκυβέρνηση, Καστούμης 1995 (υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό βραβείο «Pier Paolo Vergerio» 1998), Το μεγάλο ταξίδι του ήλιου, Καστούμης 1995. 

Εγχειρίδια για εκπαιδευτικούς: Ψυχοκινητικά παιχνίδια για κωφά, βαρήκοα παιδιά (συνεργασία), Ήβη 2017, Εγχειρίδιο δραστηριοτήτων για νηπιαγωγούς (μέλος της συγγραφικής ομάδας), ΥΠΕΠΘ – Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγραμμάτων ΚΠΣ, Εκδόσεις Καστανιώτη 2008, Εγχειρίδιο δραστηριοτήτων για νήπια (μέλος της συγγραφικής ομάδας), ΥΠΕΠΘ – Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγραμμάτων ΚΠΣ, Εκδόσεις Καστανιώτη 2008, Η Γλώσσα στην Προσχολική Εκπαίδευση  Προφορική επικοινωνία, ανάγνωση, γραπτή έκφραση–, (συνεργασία) επιμ. Β.Δ. Αναγνωστόπουλος, Εκδόσεις Καστανιώτη 2002,Ψυχοκινητικές δραστηριότητες για νήπια και προνήπια, Εκδόσεις Καστανιώτη 2000.
Βιβλιογραφία