«Ορχάν» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ορχάν

Στην αυλή των Παλαιολόγων

Ιστορικό μυθιστόρημα
Ορχάν
  • ISBN: 978-960-03-6606-8
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Ο αινιγματικός Τούρκος πρίγκιπας Ορχάν, που ζει στην αυλή των Παλαιολόγων ως φίλος, όμηρος και δεσμώτης ταυτόχρονα, βιώνει έναν θερμό μα ανολοκλήρωτο έρωτα με χριστιανή αυλική, έναν έρωτα που εμποδίζεται από συνωμοσίες εξουσίας, προσωπικές αδυναμίες, αμφιθυμίες και παλινδρομήσεις.

Η τραγική του μοίρα τού επιφυλάσσει μιαν ακραία σύγκρουση, να πολεμήσει μαζί με τους Ρωμιούς –κατά τις κρίσιμες ώρες της πολιορκίας– για τη σωτηρία της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς. 

Μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του «ξένου» πρίγκιπα, που ήταν συγγενής του πορθητή Μωάμεθ και είχε δικαιώματα στον οθωμανικό θρόνο, ο αναγνώστης παρακολουθεί την οδυνηρή πορεία των Παλαιολόγων από τη Σύνοδο της Φλωρεντίας έως την εκπόρθηση της Πόλης, τον άγριο φανατισμό ενωτικών και ανθενωτικών και το τέλος της μεγάλης αυτοκρατορίας.

Το ιστορικό μυθιστόρημα Ορχάν – Στην αυλή των Παλαιολόγων είναι το μυθιστόρημα του διχασμού και της Άλωσης. Ένα βιβλίο που ζωντανεύει τα θρυλικά πρόσωπα και τα δραματικά γεγονότα των ύστατων χρόνων του Βυζαντίου.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιάννης Δ. Μπάρτζης

Ο Γιάννης Δ. Μπάρτζης γεννήθηκε το 1951 στην Αρχαία Κόρινθο. Σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και υπηρέτησε σε σχολεία των Καλαβρύτων και της Κορινθίας ως δάσκαλος και ως σχολικός σύμβουλος. Είναι διδάκτορας του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπήρξε συνεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (2003-2006) στη δημιουργία των Αναγνωστικών. 

Έχει γράψει βιβλία για τη σχολική εργασία, ενώ παράλληλα είναι σημαντική η παρουσία του στην παιδική λογοτεχνία. Τέσσερα μυθιστορήματά του έχουν τιμηθεί με πανελλήνια βραβεία. Ορισμένα από τα έργα του είναι: 66 φράσεις δυόμισι χιλιάδων χρόνωνΑργείος εσπερινός (βραβείο Μιχαήλας Αβέρωφ από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών), UFO στα Διγελιώτικα (βραβείο επιστημονικής φαντασίας από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά), Την προηγούμενη μέραΤιριγκλίκ (βραβείο Διονυσίου Τροβά από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά), Τα μυρμήγκια της ειρήνηςΠασχαλινά διηγήματα, η ανθολογία Χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα διηγήματαUFO στη Β΄ Γυμνασίου (με τη Δέσποινα Στίκα), Ξύλινο παραμύθιΗ Κορινθία στην παιδική λογοτεχνία κ.ά. 

Το 2006 κυκλοφόρησε η φιλολογική του μελέτη Πέτρος Πικρός – Στράτευση, Αντιπαραθέσεις, Πικρίες στη Λογοτεχνία του Μεσοπολέμου και η Βιβλιογραφία-Εργογραφία Πέτρου Πικρού. Με δική του επιμέλεια εκδόθηκαν άγνωστα έργα του Πέτρου Πικρού, τα οποία ανακάλυψε και ταυτοποίησε κάτω από άγνωστα ψευδώνυμα σε εφημερίδες και περιοδικά του Μεσοπολέμου, όπως: Θεοφανώ – Η Μεσσαλίνα του ΒυζαντίουΑπό την άρρωστη ζωή. Το νούμερο 11. Ζωή με όνειραΣπιναλόγκαΛουκρητία Βοργία –  Οι αιμοσταγείς έρωτες του Μεσαίωνος. Το 2014 κυκλοφόρησε το ιστορικό μυθιστόρημά του Φεύγω ξένη, που αναφέρεται στην επανάσταση του 1821 στην Κορινθία. 

Το 2013 εκλέχτηκε και παραμένει πρόεδρος της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων. Επί είκοσι χρόνια (1993-2012) εξέδιδε στην Αρχαία Κόρινθο, με τη σύζυγό του, την τοπική εφημερίδα Ακροκόρινθος.

Ο Γιάννης Δ. Μπάρτζης και η Δέσποινα Στίκα έχουν δύο παιδιά και δύο εγγόνια και διαμένουν στην Αρχαία Κόρινθο.
Βιβλιογραφία