«Το σωστό αίμα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το σωστό αίμα

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Άμπυ Ραΐκου

Το σωστό αίμα
  • ISBN: 978-960-03-6605-1
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Ρώμη, Αύγουστος 2010. Σε μια παλιά πολυκατοικία η Ιλάρια ανεβαίνει με δυσκολία τους έξι ορόφους που τη χωρίζουν από το διαμέρισμά της. Το μόνο που θέλει είναι να κλειστεί στο σπίτι της και να ξεχάσει την κίνηση και την αποπνικτική ζέστη, όμως φτάνοντας στην πόρτα της διαπιστώνει ότι την περιμένει μια έκπληξη: ένας πανύψηλος νεαρός με μαύρη επιδερμίδα που της δείχνει ένα διαβατήριο.

«Με λένε Σιμέτα Λετμεγκέτα Ατιλαπροφέτι», της λέει, «και είσαι θεία μου». Στην αρχή η Ιλάρια σκέφτεται πως πρόκειται για ένα αστείο. Ατίλα Προφέτι η ίδια δεν ξέρει παρά μόνο έναν: τον πατέρα της Ατίλιο, έναν άνδρα που είχε ανέκαθεν πολλά μυστικά και που τώρα πια έχει γεράσει αρκετά για να τα αποκαλύψει.

Ο Σιμέτα λέει πως είναι εγγονός του Ατίλιο και της γυναίκας που ήταν μαζί του στα χρόνια της ιταλικής κατοχής στην Αιθιοπία.
Κι αν είναι αλήθεια; Έτσι η Ιλάρια αρχίζει να αμφιβάλλει: πόσα πράγματα έχει να ανακαλύψει ακόμα σχετικά με τον πατέρα της; Οι απαντήσεις που ψάχνει βρίσκονται στο παρελθόν, στο παρελθόν όλων μας, στο παρελθόν μιας Ιταλίας που απωθεί τις αναμνήσεις της για να μην αναγκαστεί να τις αντιμετωπίσει, μια χώρας που επιβιώνει πάντα χωρίς να αναστατώνεται ιδιαίτερα, μιας χώρας υπό διάλυση, μιας χώρας που έγινε, χωρίς να το θέλει, το ευρωπαϊκό κέντρο των μεγάλων μεταναστεύσεων.

Με αυτό το μυθιστόρημα, υποψήφιο για το Βραβείο Strega 2018, η Φραντσέσκα Μελάντρι καταξιώνεται ως μια συγγραφέας σπάνιας δύναμης και ευαισθησίας. Το βλέμμα της, διαπεραστικό και βαθύ, ακτινογραφεί τον εικοστό αιώνα και τις αντιθέσεις του για να αφηγηθεί αυτό που βρίσκεται στην καρδιά της ταυτότητάς μας.

Βιογραφικά στοιχεία

Φραντσέσκα Μελάντρι