«Μεταξύ φίλων» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Μεταξύ φίλων

Διηγήματα

Μετάφραση:
Μάγκυ Κοέν

Μεταξύ φίλων
  • ISBN: 978-960-03-6598-6
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Με το βιβλίο αυτό ο μεγάλος Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ (1939-2018) επιστρέφει εκεί όπου γεννήθηκε το έργο του: στο κιμπούτς, στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Οι οκτώ ιστορίες αυτής της συλλογής εκτυλίσσονται στο φανταστικό κιμπούτς Ικάτ και σκιαγραφούν με θαυμαστή ακρίβεια χαρακτήρες γυναικών και ανδρών, οι οποίοι ονειρεύονται και βιώνουν επώδυνες προσωπικές εμπειρίες στη σκιά ενός από τα πιο μεγάλα συλλογικά οράματα που γνώρισε ο 20ός αιώνας. Η νεαρή κόρη ενός ηλικιωμένου πατέρα πηγαίνει να ζήσει με τον συνομήλικο φίλο του· μια γυναίκα γράφει ένα συγκινητικό γράμμα προς την ερωτική της αντίζηλο· ένα αγόρι επισκέπτεται τον άρρωστο με άνοια πατέρα του στο νοσοκομείο· κι ένας μεσήλικας κηπουρός κουβαλάει στους ώμους του όλη τη δυστυχία του κόσμου – καθένα από τα διηγήματα αυτά συνιστά ένα μαργαριτάρι ανθρωπιάς και λογοτεχνικής ενσυναίσθησης, και όλα μαζί συνθέτουν το εντυπωσιακό πορτρέτο μιας ιδέας και μιας εποχής.

Για μένα, τα χρόνια που έζησα στο κιμπούτς ήταν το καλύτερο πανεπιστήμιο πάνω στην ανθρώπινη φύση. Όσα έμαθα εκεί για τον άνθρωπο, νομίζω πως δεν θα τα είχα μάθει ούτε αν ζούσα επί 150 χρόνια σε μια μεγαλούπολη. Όταν ζεις σε κιμπούτς, ξέρεις όλα τα μυστικά: ποιος κοιμήθηκε με ποια, ποιος ονειρεύεται τι, ποιος φλερτάρει ποια... Βλέπεις τα γονίδια επί το έργον, τη μια γενιά μετά την άλλη. Φυσικά, το τίμημα ήταν πως και οι άλλοι γνώριζαν τα πάντα για μένα. Αλλά αυτό δεν με πείραζε. Ήμουν ευτυχής που μάθαινα τα μυστικά του ανθρώπινου είδους.

Απόσπασμα από συνέντευξη του Άμος Οζ στο France Culture, το 2013.

Βιογραφικά στοιχεία

Άμος Οζ

O Άμος Οζ υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους οικουμενικούς συγγραφείς της εποχής μας, κορυφαίος πεζογράφος, δοκιμιογράφος και διανοούμενος του Ισραήλ. Γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1939. Σε ηλικία 15 ετών υιοθέτησε το επώνυμο «Οζ», που στα εβραϊκά σημαίνει «δύναμη», και κατόπιν μετέβη στο κιμπούτς Χούλντα. Τα πρώτα του διηγήματα δημοσιεύτηκαν όταν ήταν ακόμη νέος και, μετά τις σπουδές φιλοσοφίας και λογοτεχνίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, επέστρεψε στο κιμπούτς, όπου και έζησε με την οικογένειά του για τα επόμενα 25 χρόνια. Σταθερός διεκδικητής του Βραβείου Νόμπελ και γνωστός για τους αγώνες του υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, έλαβε τις σημαντικότερες διεθνείς λογοτεχνικές διακρίσεις για το έργο του. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα περισσότερα βιβλία του, μεταξύ αυτών τα μυθιστορήματα Ο Μιχαέλ μουΙστορία αγάπης και σκότους και Ιούδας, τα οποία επικύρωσαν την παγκόσμια εμβέλειά του. Το Αγαπητοί ζηλωτές είναι το πλέον πρόσφατο βιβλίο του στα ελληνικά. Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο Τελ Αβίβ. Πέθανε στις 28 Δεκεμβρίου 2018.
Βιβλιογραφία

Βραβεία

  • 2007 ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΣΤΟΥΡΙΑΣ - ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ