«Τα βιβλία των άλλων - Έλληνες λογοτέχνες» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τα βιβλία των άλλων - Έλληνες λογοτέχνες

Επιλογή κειμένων: Γιάννης Αστερής - Δημήτρης Καράμπελας
Τα βιβλία των άλλων - Έλληνες λογοτέχνες
  • ISBN: 978-960-03-6595-5
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες (1975-2014), ο Κωστής Παπαγιώργης, παράλληλα με το δοκιμιακό του έργο, επισκόπησε την εγχώρια πνευματική ζωή με στοχαστικά και βιωματικά, αποφθεγματικά και παιγνιώδη κείμενα, διασκορπισμένα μέχρι σήμερα στον περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο (Κριτική και ΚείμεναΠλανόδιονΑθηνόραμαLifoΕπενδυτής, Ο κόσμος του Επενδυτή και αλλού). Ο παρών τόμος συγκεντρώνει για πρώτη φορά δοκίμια και σημειώματά του για συγγραφείς και βιβλία της παλαιότερης και σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, εγκαινιάζοντας μια εκδοτική σειρά που θα φιλοξενήσει ανθολογήσεις των κριτικών του για νεότερους Έλληνες στοχαστές, την ξένη πεζογραφία, τη φιλοσοφία και την ιστοριογραφία. 

Βιογραφικά στοιχεία

Κωστής Παπαγιώργης

Ο Κωστής Παπαγιώργης γεννήθηκε το 1947 στο Νεοχώριο Υπάτης. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Παραλία Κύμης, όπου υπηρετούσε ως δάσκαλος ο πατέρας του, και εν συνεχεία στην Αθήνα (Χαλάνδρι), στη Θεσσαλονίκη, στο Παρίσι (1968-1975) και πάλι στην Αθήνα (Εξάρχεια).

Εξέδωσε μια σειρά δοκιμίων εμπνευσμένων από την κλασική αρχαιότητα και από το βίο του σημερινού καθημερινού ανθρώπου, καθώς και έργα που αφορούσαν έμμεσα ή άμεσα το φρόνημα του Νεοέλληνα. Επίσης επιδόθηκε με αξιοζήλευτη δεινότητα στις μεταφράσεις σημαντικών φιλοσόφων και διανοητών (μεταξύ άλλων Σαρτρ, Σιοράν, Ντεριντά, Ρικέρ, Κίρκεγκωρ, Φουκώ, Λεβινάς).

Στις Εκδόσεις Καστανιώτη ήταν διευθυντής των σειρών «Ελάσσονα Φιλοσοφικά», «Μείζονα Φιλοσοφικά» και «Μέγιστα Φιλοσοφικά». Παλαιότερα διηύθυνε στις Εκδόσεις Ροές τη φιλοσοφική σειρά «Δοκίμια». Συνεργάστηκε με περιοδικά (ΠλανόδιονΑθηνόραμαΤο Δέντρο, Αντί κ.ά.), εφημερίδες (LifoΕπενδυτήςΚόσμος του Επενδυτή και παλαιότερα Απογευματινή), καθώς και με πόρταλ στο διαδίκτυο (matrix24.gr και Protagon).

Το 2002 τιμήθηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Μαρτυρίας-Χρονικού για το βιβλίο του Κανέλλος Δεληγιάννης. Ήταν παντρεμένος με τη Ράνια Σταθοπούλου.

Έφυγε από τη ζωή στις 21 Μαρτίου 2014.
Βιβλιογραφία