«Το φωτάκι» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το φωτάκι

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Μαρία Φραγκούλη

Το φωτάκι
  • ISBN: 978-960-03-6593-1
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 160
  • 30 Σεπτεμβρίου 2019
  • € 14,00

Περίληψη

Μακριά από τα πάντα, σ’ έναν εγκαταλελειμμένο ορεινό οικισμό, ένας άνδρας ζει στη μοναξιά. Ένα μυστήριο όμως ταράζει την απομόνωσή του: Κάθε νύχτα, την ίδια ώρα, το πυκνό σκοτάδι διακόπτεται από ένα φωτάκι που εμφανίζεται πάνω στο βουνό, ακριβώς απέναντι από το πέτρινο σπίτι του. Τι να είναι; Ο κάτοικος ενός άλλου ακατοίκητου χωριού; Μια ξεχασμένη λάμπα δρόμου που ανάβει από κάποια ηλεκτρική ώθηση; Κάποιος εξωγήινος μήπως; Μια μέρα ο άνδρας φτάνει στο σημείο απ’ όπου προέρχεται το φως. Εκεί βρίσκει να τον περιμένει ένα παιδί που ζει κι αυτό μόνο του σ’ ένα κατάλυμα μες στο δάσος και μοιάζει να έρχεται από μιαν άλλη εποχή – ή ίσως από έναν άλλο κόσμο. Καινούργια ερωτήματα κατακλύζουν το μυαλό του άνδρα: Ποιο είναι στ’ αλήθεια αυτό το παιδί; Και ποια σχέση τούς ενώνει; Θα το ανακαλύψουμε σταδιακά, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στον μυστικό πυρήνα αυτής της αλλόκοτης και τρομερής ιστορίας, μέχρι το απρόσμενο τέλος της. Το Φωτάκι του Αντόνιο Μορέσκο είναι ένα βιβλίο αινιγματικό, έντονο και βαθύ, που προκαλεί ταραχή, προορισμένο να σημαδεύσει την ψυχή των αναγνωστών.

 

«Το έργο του Αντόνιο Μορέσκο είναι μεγαλειώδες, εξαιρετικά συμπαγές και ασυνήθιστο. Είναι ένας λογοτέχνης που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. Τον χαρακτηρίζει ένα είδος αφηγηματικής αθωότητας, όχι με την παιδική έννοια της λέξης, αλλά μια αθωότητα αληθινή, μεταφυσική, με την έννοια της καθαρότητας».

Ντανιέλ Πενάκ

 

«Αφηγείται το όριο μεταξύ ζωής και θανάτου μ’ έναν τρόπο θαυμαστό».

Νταβίντ Γκρόσμαν

 

«Ένας συγγραφέας-κληρονομιά, ένας συγγραφέας που, όταν τον διαβάσεις, δεν μπορείς πια να βγεις από εκεί μέσα».

Ρομπέρτο Σαβιάνο

 

«Μόνο ο Μορέσκο μπορεί να μας σώσει από την απόγνωση».

 Μασιμιλιάνο Παρέντε

Βιογραφικά στοιχεία

Αντόνιο Μορέσκο

Ο Αντόνιο Μορέσκο συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Ιταλούς συγγραφείς της εποχής μας. Γεννήθηκε στη Μάντοβα το 1947 και σήμερα ζει στο Μιλάνο. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε σε ηλικία 46 ετών με την Παρανομία (1993). Έκτοτε έχει εκδώσει πάνω από 30 βιβλία, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το Παιχνίδια της αιωνιότητας, μια επιβλητική σύνθεση γραμμένη σε διάστημα τριών και πλέον δεκαετιών, χωρισμένη σε τρία μεγάλα μέρη (Οι απαρχές, Άσματα του χάους, Οι αδημιούργητοι). Άλλα σημαντικά βιβλία του: Γράμματα σε κανέναν, Οι πυρπολημένοι, Θείος Ντεμόστενε. Ζωή πλανήτων, Η λατρεία και η πάλη, Παραμύθι αγάπης του τρελού γέρου και της θαυμάσιας νεκρής κοπέλας, Το σκίσιμο. Έχει επίσης δημοσιεύσει δοκίμια, θεατρικά, ιστορίες για παιδιά, καθώς και κείμενα που συνδέονται με την κοινωνικοπολιτική του δράση και τη συμμετοχή σε οδοιπορικά ανά την Ιταλία και την Ευρώπη. Το Φωτάκι (2013) μεταφέρθηκε πρόσφατα στον κινηματογράφο από τους Φάμπιο Μπαντολάτο και Τζόνι Κονσταντίνο, με τον ίδιο τον συγγραφέα να ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Βιβλιογραφία