«Εκπαιδευτικό Δράμα: Από το θέατρο στην εκπαίδευση» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Εκπαιδευτικό Δράμα: Από το θέατρο στην εκπαίδευση

Θεωρητική χαρτογράφηση του πεδίου

Εκπαιδευτικό Δράμα: Από το θέατρο στην εκπαίδευση
  • ISBN: 978-960-03-6578-8
  • σελ. 256
  • 3 Ιουνίου 2019
  • € 15,00

Περίληψη

Το Εκπαιδευτικό Δράμα αποτελεί μια ιδιαίτερα δυναμική εκδοχή του Θεάτρου στην Εκπαίδευση, που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην πράξη επειδή ανανεώνει τη θεατρική εκπαίδευση με μια ευρύτερη γνωστική και κοινωνικοποιητική προοπτική. Λειτουργεί σε πολύ διαφορετικά πλαίσια, σχολικά, κοινοτικά και κοινωνικά, όπως στη δημιουργική διδασκαλία άλλων μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος, σε ομάδες παιδιών και νέων και σε πλήθος κοινωνικών παρεμβάσεων. 

Το παρόν βιβλίο, χαρτογραφώντας τη διαδρομή του Εκπαιδευτικού Δράματος ανάμεσα στο θέατρο και την εκπαίδευση, θέτει τα κρίσιμα ζητήματα του θεατρικού φαινομένου από τη μια, και τις φάσεις εξέλιξης καθώς και τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο έργο βασικών εισηγητών του τομέα από την άλλη. Επίσης αναλύει την ιδιαίτερη παιδαγωγική του αξία για τη γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων, και στο πλαίσιο μιας σύγχρονης εκπαιδευτικής ατζέντας περιγράφει τις τρεις βασικότερες εφαρμογές του Εκπαιδευτικού Δράματος (κοινωνική εκπαίδευση, σύγχρονοι γραμματισμοί, πολιτειότητα). 

Το βιβλίο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεωρητικό πλαίσιο για τους θεατροπαιδαγωγούς, τους φοιτητές Θεατρικών και Παιδαγωγικών Σχολών και τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να εντάξουν το δράμα στο σύγχρονο σχολείο και να αναμετρηθούν με όλα του τα συμφραζόμενα: αναλυτικά προγράμματα, στόχους, μαθησιακά αποτελέσματα, καλλιέργεια δεξιοτήτων. Απευθύνεται ακόμη σε εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν αποσπασματικά τεχνικές και δραστηριότητες του Εκπαιδευτικού Δράματος, προσφέροντάς τους έναν θεωρητικό άξονα με τον οποίο μπορούν να ανανεώσουν την πρακτική τους μέσα στην τάξη.

Βιογραφικά στοιχεία

Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση

Η Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ με ειδίκευση στο Θέατρο στην Εκπαίδευση και μέλος της ερευνητικής ομάδας διαπολιτισμικών προγραμμάτων εφαρμοσμένου θεάτρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικών Σπουδών του Οντάριο (Πανεπιστήμιο του Τορόντο). Έχει διδάξει το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής (μέλος ΣΕΠ) στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές σπουδές» του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου και έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) Πειραιά ως συντονίστρια διαπολιτισμικών προγραμμάτων και δράσεων. Έχει επίσης διδάξει το μάθημα «Θεατρική αγωγή στο δημοτικό σχολείο» στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το μάθημα «Θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα» στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ενώ έχει διεξαγάγει εργαστήρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Δραματική τέχνη και παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει συνεργασθεί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής (ΚΕΔΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει εργαστήρια θεάτρου στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.