«Χίμαιρα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Χίμαιρα

Πολυφωνικό ποίημα

Χίμαιρα
  • ISBN: 978-960-03-6573-3
  • σελ. 188
  • 13 Μαΐου 2019
  • € 14,00

Περίληψη

Τι είναι η Χίμαιρα; Είναι ένα ον μυθικό, πολλαπλό, συντεθειμένο από διαφορετικά είδη, και μαζί είναι η θηλυκή Αίγα.

Η Χίμαιρα αποτελεί τη συνέχεια της δουλειάς της Φοίβης Γιαννίση πάνω στις αρχαιοελληνικές ζωϊκές ποιητικές ταυτότητες, μετά το Τέττιξ (2012). Μετά τον τζίτζικα, ο κόσμος των αιγών. Ποιμένες νομάδες, εποχική μετακίνηση, γεωγραφία, μουσική. Αλλά και εξουσία και έλεγχος, η μητρότητα, το θηλυκό κτήνος και ο κυρίαρχος. 

Η Χίμαιρα μεταφέρει ποιητικά μια βιβλιογραφική και μια επιτόπια ανθρωπολογική έρευνα σε μαντρί μετακινούμενων Βλάχων της Θεσσαλίας. Προτείνει ένα είδος χιμαιρικής πολυφωνικής ποίησης, μία θηλυκή εκδοχή της ετυμολογίας της λέξης τραγωδία, ένα πολλαπλό ποιητικό αντικείμενο.

Βιογραφικά στοιχεία

Φοίβη Γιαννίση

Η Φοίβη Γιαννίση εργάζεται ως καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο, όπου και κατοικεί. H Χίμαιρα είναι το έβδομο ποιητικό βιβλίο της. Η ποίηση της Γιαννίση έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το βιβλίο της Ομηρικά (Κέδρος: 2009) έχει εκδοθεί στα γερμανικά (μετάφραση: Dirk Uwe Hansen, Reinecke & Voß: 2016), ενώ η αγγλική του έκδοση (μετάφραση: Brian Sneeden, World Poetry Books) επιλέχθηκε από την Ανν Κάρσον ως ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2017. Το τελευταίο της βιβλίο, Ραψωδία, έλαβε το Penn Grant το 2017 για μετάφραση στα αγγλικά. Η ποιητική δραστηριότητά της περιέχει ακόμα εκθέσεις με εγκαταστάσεις και οπτικοακουστικά ποιήματα, καθώς και πάνω από 30 περφόρμανς ανάγνωσης. H Φοίβη Γιαννίση ήταν διευθύντρια του λογοτεχνικού περιοδικού Μαύρο Μουσείο και σήμερα είναι μέλος της εκδοτικής ομάδας του περιοδικού ποίησης [φρμκ]

 

Βιβλία ποίησης

Αχινοί (Μαύρο Μουσείο: 1995)

Ραμαζάνι (Μαύρο Μουσείο: 1997)

Θηλιές (Νεφέλη: 2005)

Ομηρικά (Κέδρος: 2009)

Τέττιξ (Γαβριηλίδης: 2012)

Ραψωδία (Gutenberg: 2016)


facebook