«Ταξιδεύουμε σε θάλασσες επικίνδυνες» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ταξιδεύουμε σε θάλασσες επικίνδυνες

Ο Γιώργος Θεοτοκάς και η Κύπρος

Ταξιδεύουμε σε θάλασσες επικίνδυνες
  • ISBN: 978-960-03-6571-9
  • σελ. 240
  • 13 Μαΐου 2019
  • € 15,00

Περίληψη

Ο Γιώργος Θεοτοκάς υπήρξε κορυφαίος πολιτικός διανοητής και συγγραφέας της γενιάς του ’30. Υποστήριξε πρώτος και με επιμονή την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και την ανάγκη προσήλωσής της στη Δύση. Στο πλαίσιο αυτό είδε αρνητικά την ανακίνηση του Κυπριακού και την αντιπαράθεση με τη Βρετανία. Η επισκόπηση των σχέσεών του με την Κύπρο γίνεται μέσα από την πολιτική και πνευματική του πορεία.

Εξετάζονται οι σχέσεις του με τον Ευάγγελο Λουίζο, ξενιστή του Σεφέρη και του Ελύτη στην Κύπρο, με τον Λουκή Ακρίτα και τον Αιμίλιο Χουρμούζιο, με τον οποίο υπήρξαν για μια εικοσαετία οι αντίπαλοι πόλοι στο χώρο του ελληνικού θεάτρου.

Η κεντρώα ιδεολογική του πορεία, ο θαυμασμός του προς τον Γεώργιο Παπανδρέου και η εμπλοκή του στην πολιτική ιχνηλατούνται μέσα από τις παρεμβάσεις του για το Κυπριακό και τις τοποθετήσεις του για τη νεοϊδρυθείσα Κυπριακή Δημοκρατία. Παρακολουθούσε με αγωνία τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, ιδιαίτερα μετά την πολιτειακή εμπλοκή και την αποστασία. 

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται ως επίμετρο ένα εκτενές χρονολόγιο της ζωής και του έργου του Γιώργου Θεοτοκά, που επιτρέπει την καλύτερη πρόσληψη και κατανόηση των θέσεων και των απόψεών του.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώργος Γεωργής

Ο Γιώργος Γεωργής διετέλεσε πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, με παράλληλη διαπίστευση στην Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (2005-10). Υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως μορφωτικός ακόλουθος της κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του «Σπιτιού της Κύπρου», του οποίου υπήρξε διευθυντής για δεκαπέντε χρόνια.

Σήμερα είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, μέλος του Συμβουλίου, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Τεχνών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών.

Δίδαξε Νεότερη Ελληνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για μια δεκαπενταετία και διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου του εν λόγω Πανεπιστημίου. Υπήρξε επίσης μέλος της Διοικούσας του Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, του Συμβουλίου του ΡΙΚ, του Ιδρύματος Πιερίδη, του Ιδρύματος Φωτιάδη και άλλων ιδρυμάτων, οργανισμών και επιτροπών. Είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κακογιάννη και εκδότης του περιοδικού Η Δέλτος, για τη Νεότερη Ιστορία και την Ιστορία της Λογοτεχνίας.

Το βιβλίο του Η συνάντηση Στρατή Τσίρκα – Γιώργου Σεφέρη. Μια φιλία που βράδυνε, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου της Κύπρου (2016).

Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας και με Εύφημη Μνεία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου τον τίμησε για την ίδρυση και λειτουργία του «Σπιτιού της Κύπρου» στην Αθήνα και για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό.
Βιβλιογραφία