«Ο κόσμος των πραγμάτων» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο κόσμος των πραγμάτων

Ο κόσμος των πραγμάτων
  • ISBN: 978-960-03-6564-1
  • σελ. 88
  • 18 Μαρτίου 2019
  • € 8,00

Περίληψη

«Τα πράγματα προϋπήρχαν πριν οι λέξεις έρθουν να τα ονοματίσουν, να δώσουν υπόσταση σε μια κρυμμένη δύναμη. Στον Κόσμο των πραγμάτων μνήμες από το παρελθόν έρχονται να συγκρουστούν με πράγματα του σήμερα και μέσα από αυτή τη σύγκρουση γίνεται προσπάθεια να έρθει μια κάθαρση, μια συμφιλίωση. Οι λέξεις δεν μπορούν, είναι φτωχές για να βάλουν στο χαρτί την αγωνία του ανθρώπου. 

»“Ποτέ των πραγμάτων η φύση στο χαρτί δεν θα μπει”, γι’ αυτό και ο ζωγράφος που αντιγράφει τη φύση συχνά αποτυγχάνει. Όμως επειδή “Μόνο οι νεκροί είναι φρόνιμοι”, δεν θέλω να το αποδεχτώ. Έτσι σμιλεύω τις λέξεις μέχρι να ματώσουν και σαν λιθοξόος και κτίστης μαζί χτίζω, σβήνω και γράφω κυνηγώντας το όνειρο, την ουτοπία, και πάνω από όλα προσπαθώ να μάθω τον εαυτό μου». 

Γ.Δ.Σ.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιάννης Στεφανάκις / Yannis Stefanakis

Ο Γιάννης Δ. Στεφανάκις γεννήθηκε στη Γρηγοριά Ηρακλείου Κρήτης το 1951.

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική, χαρακτική, αγιογραφία, καθώς και τέχνη του βιβλίου και τυπογραφία. Πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε ως στοιχειοθέτης τυπογράφος. Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε πολλές  ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου και βραβεύτηκε. Εκδίδει το περιοδικό Νέο επίπεδο, καθώς και το συλλεκτικό Τεχνοπαίγνιον – ειδική έκδοση για φιλότεχνους που ήδη αριθμεί πέντε τεύχη. Διευθύνει επίσης τις συλλεκτικές Εκδόσεις Χειροκίνητο, από τις οποίες κυκλοφορούν βιβλία σημαντικών Ελλήνων ποιητών, εμπλουτισμένες με δικά του πρωτότυπα χαρακτικά. Στα Γράμματα εμφανίστηκε με δύο ποιητικές συλλογές από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης: Το καρφί του χρόνου (2010) και Πρόσφυγας θεός και άλλα ποιήματα (2014). Έχει επίσης συμμετάσχει με τον Χρίστο Σ. Κρεμνιώτη και τον Κώστα Θ. Ριζάκη στη συλλογική έκδοση Μίτος αιφνίδιος η μοναξιά (Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2016). (Παλαιότερες ποιητικές συλλογές του τις έχει αποκηρύξει.) 

Έργα του υπάρχουν στο ΕΜΣΤ, στην Εθνική Πινακοθήκη, καθώς και σε πολλές  δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Βιβλιογραφία