«Η Άκρα Δεξιά στην Ελλάδα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η Άκρα Δεξιά στην Ελλάδα

1965-2018

Η Άκρα Δεξιά στην Ελλάδα
  • ISBN: 978-960-03-6562-7
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Στο βιβλίο εξετάζονται τα χαρακτηριστικά της ελληνικής Άκρας Δεξιάς στην πολιτική σκηνή της Μεταπολίτευσης. Επιπλέον, αποκωδικοποιείται η ιδεολογία και η οργανωτική φυσιογνωμία της Άκρας Δεξιάς στην Ελλάδα εστιάζοντας στην περίοδο από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως την εποχή της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων. Αυτό που επιχειρείται να ανιχνευτεί είναι αν η επί δεκαετίες εκλογική ισχνότητα της Άκρας Δεξιάς στη διάρκεια της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας ισοδυναμούσε με μια γενικότερη πολιτική της καχεξία, αλλά και αν υπάρχουν στοιχεία συνέχειας για την ελληνική Ακροδεξιά από την περίοδο πριν την κατάλυση της δημοκρατίας το 1967 έως σήμερα. 

Ο χώρος της μεταπολιτευτικής Ακροδεξιάς, παρά τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις και διασπάσεις που γνώρισε και την επί δεκαετίες παραμονή του στο περιθώριο, διέθετε εσωτερική δυναμική, ενώ η τάση απορρόφησης ενός σχήματος από κάποιο άλλο δημιουργούσε προϋποθέσεις συντήρησης μιας εκλογικά αδύναμης Άκρας Δεξιάς. Στο βιβλίο υποστηρίζεται ότι ο χώρος της Άκρας Δεξιάς φάνηκε ότι ήταν περισσότερο κοντά στο στόχο της απογείωσής του στην κεντρική πολιτική αρένα από όσο είχε εκτιμηθεί ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί και, μάλιστα, να συμβεί με εμπροσθοφυλακή ένα δεξιό-εξτρεμιστικό μόρφωμα με νεοναζιστικό χαρακτήρα: τη Χρυσή Αυγή.

Βιογραφικά στοιχεία

Βασιλική Γεωργιάδου

Η Βασιλική Γεωργιάδου διδάσκει Πολιτική Επιστήμη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στη Γερμανία και ολοκλήρωσε τις διδακτορικές της σπουδές στο Βεστφαλικό Βιλχέλμιο Πανεπιστήμιο του Münster. Είναι διευθύντρια του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της επιθεώρησης Επιστήμη και Κοινωνία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη της Άκρας Δεξιάς, του ριζοσπαστισμού και του πολιτικού εξτρεμισμού. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο της Η Άκρα Δεξιά και οι συνέπειες της συναίνεσης (2008). Υπήρξε επικεφαλής στο πρόγραμμα «Ερευνώντας την ξενοφοβία στην Ελλάδα. Μια υπολογιστική προσέγγιση». Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
Βιβλιογραφία