«Ο συνταγματάρχης δεν έχει πού να κλάψει» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο συνταγματάρχης δεν έχει πού να κλάψει

Μετάφραση:
Αγγελική Βασιλάκου

Ο συνταγματάρχης δεν έχει πού να κλάψει
  • ISBN: 978-960-03-6550-4
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Απομονωμένος σ' ένα σπίτι στα Πυρηναία, ο παγκοσμίου φήμης και αινιγματικός μαθηματικός Αλεξάντερ Γκρόθεντικ επεξεργάζεται με μανία το τελικό του έργο. Αλλά τι ακριβώς είναι αυτό το μνημειώδες, μυστηριώδες εγχείρημα; Γιατί αυτός ο άνθρωπος, μια από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες του αιώνα, ένα πολιτικά ενεργό άτομο αποφάσισε ξαφνικά να εγκαταλείψει εντελώς την πολιτική και την κοινωνία; Καθώς ο αναγνώστης ψάχνει την απάντηση στις ερωτήσεις αυτές, αναδύονται δύο πολυεπίπεδες αφηγήσεις.

Η μία είναι μια σειρά από αξέχαστες προσωπικότητες που έχουν εμπνεύσει τη φαντασία του μαθηματικού: η Χάνα Αμπράμοφ, μια γυναίκα που ζωγραφίζει επίμονα το ίδιο μεξικανικό ηφαίστειο χίλιες φορές, ο Βλαντίμιρ Βοστοκόφ, ένας αναρχικός σε διένεξη με την τεχνολογική νεωτερικότητα, και ο Μαξιμιλιάνο Σιενφουέγος, ένας απλός άνθρωπος που αποτελεί το σύμβολο της πολιτικής συνείδησης του συνταγματάρχη καθώς και της ανήσυχης πολιτικής συνείδησης της Ευρώπης. Η άλλη, είναι η ιστορία της ζωής του πρωταγωνιστή: ένα ταξίδι που διαπερνά τον 20ό αιώνα: από τη Ρωσία της Οκτωβριανής Επανάστασης στο Μεξικό της αναρχικής δεκαετίας του 1920, από τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο μέχρι το Βιετνάμ, μέχρι τη Γαλλία και από εκεί στα νησιά της Καραϊβικής.

Από αυτό τον μπορχεσιανό ιστό αναδύεται μια τραγικοκωμική αλληγορία για το πολιτικό φάσμα του περασμένου αιώνα, που ξεκίνησε συνυφασμένος με την πολιτική δράση και κατέληξε εξαρτημένο από τα big data. Βασισμένο χαλαρά στη συναρπαστική ιστορία ζωής του εκκεντρικού μαθηματικού Αλεξάντερ Γκρόθεντικ, το μυθιστόρημα Ο συνταγματάρχης δεν έχει πού να κλάψει είναι ένας παγκόσμιος άθλος ιστορίας, πολιτικής, λογοτεχνίας, μαθηματικών και φιλοσοφίας που αφηγημένος ανάλαφρα, σχηματίζει μια θελκτική ανθρώπινη ιστορία των δυνάμεων που δημιούργησαν τον σύγχρονο κόσμο.

Βιογραφικά στοιχεία

Κάρλος Φονσέκα