«Η θλίψη των αγγέλων» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η θλίψη των αγγέλων

Μετάφραση:
Ρίτα Κολαΐτη

Η θλίψη των αγγέλων
  • ISBN: 978-960-03-6547-4
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Όταν ο Γιενς ο ταχυδρόμος φτάνει στο χωριό, παγωμένος, τον υποδέχονται η Χέλγκα και το παιδί που τον βοηθούν να ξεπεζέψει: αναβάτης και άλογο έχουν γίνει ένα από τον πάγο. Σε λίγο, θα πρέπει να ξαναφύγει, να τραβήξει προς τα επικίνδυνα φιορδ του Βορρά όπου θα χρειαστεί τη βοήθεια κάποιου εξοικειωμένου με τον Ωκεανό.

Από την πλευρά του, το παιδί συνεχίζει ν’ ανακαλύπτει την ποίηση και να γνωρίζει σιγά σιγά το κορμί του, τις γυναίκες, τον πόθο. Αυτό το παιδί στέλνουν σε τούτη την πάλλευκη κόλαση, «εκεί που τελειώνει η Ισλανδία παραχωρώντας τη θέση της στον αιώνιο χειμώνα», για να συνοδεύσει τον Γιενς στον περίπλου του. Παρά τη διαφορά ηλικίας, τις αντίθετες ιδιοσυγκρασίες τους, δεν έχουν άλλη επιλογή απ’ το να γαντζωθούν ο ένας απ’ τον άλλον, απ’ τους μακρινούς έρωτές τους, απ’ τη νοσταλγία, για να μην υποκύψουν στην ανελέητη φύση. Με μια μοναδική ποιητική λεπτότητα, ο Γιον Κάλμαν Στέφανσον μάς προσφέρει ένα καινούργιο ταξίδι μέσα στις ισλανδικές θύελλες. Σε ένα τοπίο στοιχειωμένο απ’ το χιόνι και τον πειρασμό του θανάτου, δημιουργεί μια εκπληκτική ερωτική θέρμη, παντρεύει την τρυφερότητα με το ακραίο βυθίζοντάς μας, έκθαμβους και απροστάτευτους, σε τούτο το απέραντο φως που «μας τρέφει και μας βασανίζει συνάμα».

Η Θλίψη των αγγέλων είναι ένα παντοτινό λογοτεχνικό αριστούργημα· γραμμένο σε συγκλονιστική γλώσσα ζωντανεύει τον αέναο αγώνα ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. Μετά το Παράδεισος και κόλαση, είναι το δεύτερο μέρος της επικής τριλογίας του Στέφανσον.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιον Κάλμαν Στέφανσον

Ο Γιον Κάλμαν Στέφανσον γεννήθηκε το 1963 στο Ρέικιαβικ. Είναι ποιητής, μυθιστοριογράφος και μεταφραστής. Εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, μια ποιητική συλλογή, το 1988. Σήμερα θεωρείται ο κορυφαίος πεζογράφος της Ισλανδίας και ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους συγγραφείς της γενιάς του. Το έργο του έχει τιμηθεί με τις υψηλότερες λογοτεχνικές διακρίσεις στη χώρα του και πολλές στο εξωτερικό. Υπήρξε τρεις φορές υποψήφιος για το Nordic Council’s Literature Prize και έχει λάβει, μεταξύ άλλων, το Ισλανδικό Βραβείο Λογοτεχνίας (2005), το Βραβείο P.O. Enquist (2011) και πιο πρόσφατα το Βραβείο Ξένου Μυθιστορήματος του γαλλικού περιοδικού Lire (2015) για το βιβλίο του Τα ψάρια δεν έχουν πόδια (2013). Το μυθιστόρημα Παράδεισος και Κόλαση (2007), που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες, είναι το πρώτο μέρος της άτυπης Τριλογίας του παιδιού, ένα λογοτεχνικό εγχείρημα που τον έκανε ευρύτερα γνωστό. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Η θλίψη των αγγέλων (2009) και Η καρδιά του ανθρώπου (2011).