«Γερμανικό φθινόπωρο» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Γερμανικό φθινόπωρο

Αφηγήματα

Μετάφραση:
Αγγελική Νάτση

Γερμανικό φθινόπωρο
  • ISBN: 978-960-03-6543-6
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 160
  • 2 Απριλίου 2019
  • Μη διαθέσιμο

Περίληψη

Το φθινόπωρο του 1946 η εφημερίδα Expressen ανέθεσε στον Στιγκ Ντάγκερμαν, ανερχόμενο τότε αστέρα των σουηδικών γραμμάτων, μια ξεχωριστή όσο και απαιτητική αποστολή: να μεταβεί στη Γερμανία και να αποτυπώσει την καθημαγμένη πραγματικότητα της χώρας μετά την οριστική συντριβή του ναζιστικού Τρίτου Ράιχ. Οι ανταποκρίσεις που έφταναν από κει ήταν ελάχιστες και αντιφατικές. Πώς ήταν άραγε η καθημερινότητα και τι σκέφτονταν οι άνθρωποι; Ο συγγραφέας, εξοπλισμένος με απροκατάληπτο και διαπεραστικό βλέμμα, διέσχισε τις βρετανικές και αμερικανικές ζώνες κατοχής αναζητώντας και συλλέγοντας ένα ευρύ φάσμα γερμανικών φωνών στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Τα άρθρα που προέκυψαν από το ταξίδι του συγκεντρώθηκαν στο βιβλίο Γερμανικό φθινόπωρο, το οποίο πλέον θεωρείται ένα ανυπέρβλητο πρότυπο δημοσιογραφικής αφήγησης. Ο ίδιος κατάφερε να σκιαγραφήσει τις συνέπειες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου με τόσο συγκλονιστικό τρόπο ώστε το κείμενό του ξεπερνά τα στενά χωροχρονικά του όρια και διεκδικεί την αιωνιότητα. Η κατεστραμμένη Γερμανία και τα ερείπιά της δεν διαφέρουν σε τίποτα απ' όλα τα μέρη του κόσμου που επλήγησαν από τα μοιραία και αναπόφευκτα επακόλουθα κάθε πολέμου: την απάθεια και τον κυνισμό.

 

«Ο Ντάγκερμαν έγραψε με όμορφη αντικειμενικότητα. Αντί για συναισθηματικές φράσεις, επιλέγει γεγονότα τα οποία χρησιμοποιεί σαν τούβλα για να κατασκευάσει ένα συναίσθημα».

Γκρέιαμ Γκριν


«Αν δεν είχαμε τέτοιους συγγραφείς-καταγραφείς όπως ο Ντάγκερμαν ίσως να μη γνωρίζαμε καν ότι υπάρχει ένας κόσμος με ουσία, γιατί δεν θα τον κατανοούσαμε».


Ελφρίντε Γέλινεκ


«Το Γερμανικό φθινόπωρο είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που γράφτηκαν ποτέ για τις οδυνηρές συνέπειες του πολέμου. Ισάξιο με τα κλασικά άρθρα του Τζον Ριντ από τη Σοβιετική Ένωση και εκείνα του Έντγκαρ Σνόου για τη μεγάλη πολιτική επανάσταση στην Κίνα. Ο Στιγκ Ντάγκερμαν απεικονίζει την τραγική κατάσταση τη Γερμανίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με εντυπωσιακή διαύγεια και καλλιτεχνική επιδεξιότητα. Προσφέρει στον αναγνώστη μια βαθιά αντίληψη των πραγμάτων που τελικά συνιστούν την ιστορία κάθε πολέμου. Το Γερμανικό φθινόπωρο είναι απαραίτητο για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει τι σημαίνει σπουδαία δημοσιογραφία. Θα έπρεπε να αποτελεί υποχρεωτικό ανάγνωσμα για όλους τους νέους που σκέφτονται να ακολουθήσουν το επάγγελμα του δημοσιογράφου και παραμένει τόσο ζωντανό όσο όταν πρωτοδημοσιεύτηκε το 1947. Διαβάστε το».

Χένινγκ Μάνκελ

Βιογραφικά στοιχεία

Στιγκ Ντάγκερμαν

Ο Στιγκ Ντάγκερμαν γεννήθηκε το 1923 στο Ελβκάρλερμπι, στην περιοχή της Ουψάλας. Υπήρξε συγγραφέας και δημοσιογράφος, ο επιφανέστερος λογοτέχνης που ανέδειξε η Σουηδία τη δεκαετία του ’40. Σήμερα θεωρείται ένας σύγχρονος κλασικός, τα έργα του δεν έπαψαν ποτέ να επανεκδίδονται στην πατρίδα του και να μεταφράζονται στον υπόλοιπο κόσμο. Έγινε ευρύτερα γνωστός ως πεζογράφος. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το μυθιστόρημα Το φίδι (Ormen, 1945) και απέσπασε το λογοτεχνικό βραβείο της εφημερίδας Svenska Dagbladet. Ακολούθησαν σημαντικά μυθιστορήματα, όπως το Νησί των καταδικασμένων (De dömdas ö, 1946), το Καμένο παιδί (Bränt barn, 1947) και τα Γαμήλια προβλήματα (Bröllopsbesvär, 1949). Έγραψε επίσης διηγήματα, όπως τη συλλογή Νυχτερινά παιχνίδια (Nattens lekar, 1947), και θεατρικά, όπως τον Κατάδικο (Den dödsdömde, 1947). Στο βιβλίο του Γερμανικό φθινόπωρο (Tysk höst, 1947) συγκέντρωσε τα συνταρακτικά ρεπορτάζ που έκανε αμέσως μετά τον πόλεμο. Δημοσίευε επίκαιρους στίχους στην εφημερίδα Arbetaren μέχρι τον θάνατό του. Αυτοκτόνησε το 1954 στη Στοκχόλμη.
Βιβλιογραφία