«Ευτυχισμένη Μόσχα - Εκσκαφή» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ευτυχισμένη Μόσχα - Εκσκαφή

Δύο νουβέλες

Με επίμετρο του Γιόζεφ Μπρόντσκι

Μετάφραση:
Ελένη Μπακοπούλου

Ευτυχισμένη Μόσχα - Εκσκαφή
  • ISBN: 978-960-03-6420-0
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Ο τόμος περιλαμβάνει δύο νουβέλες του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα που μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά. Η έκδοση συνοδεύεται από ένα επίμετρο του Γιόζεφ Μπρόντσκι.

Ευτυχισμένη Μόσχα

Η Μόσχα δεν είναι μια πόλη, ούτε πρωτεύουσα μιας μεγάλης χώρας, είναι μια όμορφη, τολμηρή γυναίκα, ενσάρκωση της συγκλονιστικής μετεπαναστατικής εποχής. Η ορφανή Μόσχα Τσεστνόβα, μεγαλώνει μόνη στη διάρκεια της πρώιμης, σοσιαλιστικής ανοικοδόμησης, της εξάλειψης των προκαταλήψεων, της ισότητας των φύλων, της σεξουαλικής απελευθέρωσης, πιστεύοντας ακράδαντα στο ευτυχισμένο μέλλον που θα έρθει και θα είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής του κόσμου. Δοκιμάζει με πάθος όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται. Ερωτεύεται αλλά δεν μένει πιστή, γεννάει τον έρωτα στους άνδρες γύρω της, κατακτά τους αιθέρες και πηδάει με αλεξίπτωτα, βυθίζεται στα έγκατα της πόλης δουλεύοντας στις σήραγγες του μετρό, τραυματίζεται, δεν παύει να αναζητά την ευτυχία, εξαφανίζεται. Είναι κι η ίδια μια άπιαστη ευτυχία, μια χαμένη ελπίδα. Η «Ευτυχισμένη Μόσχα» δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Νόβιι Μιρ το 1991.

Εκσκαφή

Ένα συνεργείο εργατών σκάβει για τα θεμέλια του παμπρολεταριακού οίκου που θα φιλοξενήσει τις μέλλουσες γενιές των προλετάριων, σε μια πόλη που χτίζεται εκ βάθρων για να υποδεχτεί το σοσιαλιστικό, ανέφελο μέλλον. Στο πιο εμβληματικό έργο του συγγραφέα η ουτοπία είναι όμορφη αλλά η πραγματικότητα σκληρή. Η θεμελίωση του κτιρίου δεν ολοκληρώνεται, ενώ το σκάμμα μεγαλώνει διαρκώς, και στο μεταξύ οι προτεραιότητες αλλάζουν, το πεδίο δράσης μεταφέρεται αλλού: στο χωριό, όπου είναι σε εξέλιξη η βίαιη κολεκτιβοποίηση. Οι άνθρωποι σκληραίνουν, απογοητεύονται στην αναζήτηση νοήματος, πεθαίνουν, το μέλλον στο πρόσωπο ενός μικρού κοριτσιού πεθαίνει κι αυτό. Η εκσκαφή μετατρέπεται σε τάφο. Γραμμένη μεταξύ 1929 και 1930, η δυστοπική «Εκσκαφή», είναι η άμεση απεικόνιση της ιδεολογικής πάλης στο εσωτερικό του Κομμουνιστικού Κόμματος, που λίγα χρόνια αργότερα θα οδηγήσει στις μεγάλες Δίκες της Μόσχας.

Βιογραφικά στοιχεία

Αντρέι Πλατόνοφ