«Ο Έλληνας ασθενής» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο Έλληνας ασθενής

Ο Έλληνας ασθενής
  • ISBN: 978-960-03-6368-5
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Η ιστορία του Έλληνα ασθενή αρχίζει τον Απρίλιο του 1820 σε ένα νησί του Αιγαίου, όταν ο Θεόδωρος Κ. στο χωράφι του ανασύρει από τη γη ένα ακρωτηριασμένο άγαλμα γυναίκας. Το ερωτεύεται. 

Είμαι δικός σου, κάνε με να ζήσω, μονολογεί.

Το άγαλμα πωλείται σε ξένη χώρα. Aνέφικτοι έρωτες, ημιτελείς ζωές σημαδεύουν την ιστορία πέντε γενιών. 

Η αυλαία πέφτει στην Ελβετία. Στη Γενεύη, κοντά στην ατάραχη λίμνη και στις χιονισμένες βουνοκορφές των Άλπεων, όταν ο απόγονος θα αρχίσει να χάνει το μυαλό του. Θα βυθιστεί στην τρέλα, θα νοσηλευτεί στην κλινική Bel Air και, κάποια στιγμή, σε ένα παγκάκι κοντά στην παλιά πόλη, όταν η ώρα θα κοντεύει τρεις, θα θέσει τέρμα στη ζωή του. Απομένουν ο τελευταίος γιος και η πεντάχρονη κόρη του. Όλοι έχουν το ίδιο όνομα. Στις φλέβες τους η Ελλάδα αιμορραγεί και ονειρεύεται την επούλωση μιας αρχαίας πληγής.

Βιογραφικά στοιχεία

Φωτεινή Τσαλίκογλου

H Φωτεινή Τσαλίκογλου είναι συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης με καθηγητή τον Ζαν Πιαζέ και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία. Είναι συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων και δοκιμίων. Σχολιάζει κατά καιρούς την επικαιρότητα στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και έχει επιμεληθεί σειρές εκπομπών στη δημόσια τηλεόραση γύρω από θέματα ψυχικής οδύνης και δημιουργικότητας. Τα μυθιστορήματά της μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες και κυκλοφορούν στην Ευρώπη και την Αμερική. Ανάμεσά τους, Η κόρη της Ανθής Αλκαίου, Εγώ, η Μάρθα Φρόυντ, Έρως φαρμακοποιός, Ονειρεύτηκα πως είμαι καλά, Το χάρισμα της Βέρθας, Όλα τα ναι του κόσμου, Το Ευτυχισμένο Νησί, το διαλογικό έργο Μήπως; (με τη Μαργαρίτα Καραπάνου), Δε μ’ αγαπάς. Μ’ αγαπάς – Τα παράξενα της μητρικής αγάπης. Το μυθιστόρημα 8 ώρες και 35 λεπτά (The Secret Sister) διακρίθηκε από το World Literature Today στην Αμερική ως ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα μεταφρασμένα βιβλία του 2015. Η ιταλική του μετάφραση (La Sorella Segreta) από τον Μαουρίτσιο ντε Ρόζα τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τελευταίο της μυθιστόρημα Η μετακόμιση.


email

Βιβλιογραφία

Συνεντεύξεις