«Το δέντρο που ανατέλλει» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το δέντρο που ανατέλλει

Το δέντρο που ανατέλλει
  • ISBN: 978-960-03-6359-3
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Ένα δέντρο στα κρυφά ανεβαίνει στο δωμάτιό μου και μου μιλά για τις ιστορίες αυτές των ανθρώπων που ζουν όπως κι εγώ μέσα σε δωμάτια, σε σπίτια, σε πόλεις, εκεί που οι εποχές έρχονται και φεύγουν αθόρυβα, εκεί που ακούγεται το μπλουζ του Νότου, εκεί που οι άνθρωποι μιλούν για όνειρα και ποντίκια, εκεί που ξεθάφτηκαν όλα τα κρυμμένα μυστικά και η περιπέτεια είναι για δύο. Το ακούω να μου λέει για τη χώρα εκείνη όπου ο ήλιος μόνο ανατέλλει, οι άνθρωποι περπατούν χωρίς ομπρέλες στη βροχή, ο θάνατος ξεχνάει τον έρωτα, τα σπίτια ανθίζουν, θαύματα συμβαίνουν για να κρατήσουν το χαμόγελο, γιατί μ’ αυτούς που αγαπάς δεν έχει τέλος το ταξίδι. 

Η ηρωίδα δεν θυμίζει καλοκαίρι γιατί η αλήθεια υπάρχει στη βροχή που πέφτει από τη σκεπή. Αυτή είναι η ομορφιά, μια ομορφιά πέρα από την επανάσταση, όπως η γυναίκα που κάθεται στην πολυθρόνα της, καπνίζει «Καρέλια» και διαβάζει δυνατά το ποίημα. Με δάκρυα στα μάτια ερωτεύεται, όπως μόνοι μέσα στα εργαστήρια ερωτεύονται οι δημιουργοί.

Βιογραφικά στοιχεία

Δάφνη Νικήτα

Η Δάφνη Νικήτα γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο University of Kent at Canterbury (BA with honors) και στο Goldsmiths’ College, University of London (MA). Από το Μάρτιο του 2001 διευθύνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ. Συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως παραγωγός και παρουσιάστρια της εκπομπής «Πολιτιστικό Ψηφιδωτό» και «Στις 8 με τη Δάφνη Νικήτα». Έχει γράψει μελέτες και κριτικά σημειώματα για το έργο πολλών καλλιτεχνών. Επίσης επιμελήθηκε εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. 

Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές Μπουκάλια από το ίδιο άρωμα, Εκδόσεις Εν Tύποις, Λευκωσία 1999, Το Βροχερό Βαγόνι, εκδόσεις Το Ροδακιό, Αθήνα 2007, Η περιπέτεια της Μπέττυ και άλλα ποιήματα, εκδόσεις (..poema..), Αθήνα 2009.

Τον Ιούνιο 2009 συμμετείχε στη δράση «Making words», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 53ης Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας με επιμελητές τους Daniel Birnbaum και Evgeny Bunimovich. Το Σεπτέμβριο του 2009 συμμετείχε στη 2η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, σε ποιητική δράση.

Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες.
Βιβλιογραφία