«Σάμα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Σάμα

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Άννα Βερροιοπούλου

Σάμα
  • ISBN: 978-960-03-6328-9
  • σελ. 304
  • 15 Οκτωβρίου 2018
  • € 16,00

Περίληψη

Το έργο του Αντόνιο ντι Μπενεντέτο κυκλοφορούσε για χρόνια σαν ένα μυστικό, σαν ένας ψίθυρος που όλο και δυνάμωνε στο πέρασμα των δεκαετιών. Σήμερα πια ο ίδιος συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων πεζογράφων της Λατινικής Αμερικής. Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1956 και θεωρείται ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα της ισπανόφωνης και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Με ένα ύφος σαγηνευτικό που καταλήγει συγκλονιστικό, ο Αργεντινός συγγραφέας αφηγείται μια κρίσιμη φάση στη ζωή του δον Ντιέγο ντε Σάμα, αξιωματούχου του ισπανικού στέμματος στην Παραγουάη του 18ου αιώνα. Ο ήρωας είναι το θύμα μιας ατέρμονης αναμονής· αναμονής για ένα πλοίο, για μια αναγνώριση και μια μετάθεση στο Μπουένος Άιρες, ώστε να σμίξει και πάλι με τη γυναίκα του τη Μάρτα. Καθώς νιώθει εξορισμένος σ’ έναν αφιλόξενο τόπο, η προσμονή του γίνεται αγωνιώδης, στοχαστική, υπαρξιακή. Ο ίδιος αυτός τόπος επιχειρεί να τον ξελογιάσει και τις ληθαργικές ώρες τον πολιορκεί με σκέψεις απιστίας, αναγκάζοντάς τον να παλεύει μέσα στη μοναξιά του με το δικαίωμα να ερωτευτεί. Το Σάμα είναι ένα αλησμόνητο μυθιστόρημα για τα έσχατα όρια της ανθρώπινης συνθήκης.

 

«Ο Ντι Μπενεντέτο έχει γράψει βιβλία όλο ουσία που με έχουν συγκινήσει και εξακολουθούν να με συγκινούν».

Χόρχε Λουίς Μπόρχες


«Ο Ντι Μπενεντέτο αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα μυθιστοριογράφου. Στο Σάμα δεν καταφεύγει στην ανασύνθεση του παρελθόντος, αλλά βρίσκεται σε αυτό το παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο μάς φέρνει κοντά σε εικόνες ζωής και συμπεριφορές που διατηρούν άθικτο τον παραλογισμό τους, χωρίς να χρειαστεί να επιστρατεύσουμε τη φαντασία μας».

Χούλιο Κορτάσαρ


«Το Σάμα μπορεί να συγκριθεί με τον Ξένο του Καμύ και τη Ναυτία του Σαρτρ, πιστεύω όμως ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες μέσα στις οποίες γράφτηκε και την ιδιαίτερη θέση του ανθρώπου που το έγραψε, το Σάμα είναι από πολλές απόψεις ανώτερο από τα έργα αυτά. Το ύφος του Ντι Μπενεντέτο είναι, δίχως αμφιβολία, το πιο αυθεντικό στην αργεντινή λογοτεχνία του 20ού αιώνα και το Σάμα μία από τις κορυφαίες στιγμές της ισπανόφωνης πεζογραφίας».

Χουάν Χοσέ Σαέρ


«Αντόνιο ντι Μπενεντέτο. Ένας μεγάλος συγγραφέας που οφείλουμε να γνωρίζουμε. Το Σάμα παραμένει το πιο σαγηνευτικό του βιβλίο, αν όχι για άλλο λόγο, για την ξέφρενη ενέργεια του ίδιου του πρωταγωνιστή».

Τζ. Μ. Κουτσί


«Tο Σάμα είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για πολλούς λόγους· για την πρωτότυπη φόρμα και την επινόηση μιας λογοτεχνικής γλώσσας· για την εισαγωγή του υπαρξισμού στη λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία και για τον τρόπο που αποσυναρμολογεί το ιστορικό μυθιστόρημα».

La Nación

Βιογραφικά στοιχεία

Αντόνιο ντι Μπενεντέτο

Ο Αντόνιο ντι Μπενεντέτο γεννήθηκε το 1922 στη Μεντόσα της Αργεντινής από γονείς ιταλικής καταγωγής. Σπούδασε νομικά αλλά αφιερώθηκε στη δημοσιογραφία. Το 1953 δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, τη συλλογή διηγημάτων Mundo animal. To Σάμα (Zama) κυκλοφόρησε το 1956 και παραμένει η κορωνίδα της πεζογραφίας του. Ακολούθησαν τα El silenciero (1964) και Los suicidas (1969). Τα τρία αυτά μυθιστορήματα αποτελούν την άτυπη Τριλογία της Προσμονής. Το βραβευμένο έργο του θεωρείται πρωτοποριακό για τη λογοτεχνία της Λατινικής Αμερικής. Ο ίδιος έχαιρε της εκτίμησης κορυφαίων συγγραφέων όπως ο Μπόρχες και ο Κορτάσαρ. Το 1976 φυλακίστηκε και βασανίστηκε από τη δικτατορία του Βιδέλα, χωρίς ποτέ να μάθει τον λόγο. Μετά από παρεμβάσεις διανοουμένων αφέθηκε ελεύθερος το 1977 και αυτοεξορίστηκε στην Ισπανία. Δεν συνήλθε ποτέ από αυτή την τραυματική εμπειρία. Επέστρεψε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 στην πατρίδα του και πέθανε στο Μπουένος Άιρες το 1986. Το Σάμα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τη Λουκρέσια Μαρτέλ το 2017.
Βιβλιογραφία

  • Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
  • Σάμα, 2018