«Άπαντα τα πεζά» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Άπαντα τα πεζά

Μετάφραση:
Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου

Άπαντα τα πεζά
  • ISBN: 978-960-03-6307-4
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Η πρόζα του Μπρούνο Σουλτς φημίζεται για την πρωτοτυπία της. Οι ιστορίες του, τοποθετημένες κυρίως σε ένα φανταστικό χώρο όμοιο με τη γενέτειρα πόλη του, συνδυάζουν την απτή πραγματικότητα με έναν απρόβλεπτο υπερρεαλισμό.

Τα πιο συνηθισμένα θέματά του –ο άνεμος, ένα ρούχο, ένα πιάτο με ψάρια– εμφανίζονται αίφνης μυστηριώδη, αλλόκοτα και ικανά να φωτίσουν βαθύτερες αλήθειες. Όπως δηλώνει ο Πατέρας, ένας από τους πλέον ελκυστικούς χαρακτήρες που έπλασε ο Σουλτς: «Η υπόθεση έχει αποκτήσει άπειρη γονιμότητα, ανεξάντλητη ζωτική ενέργεια και ταυτόχρονα μια σαγηνευτική δύναμη του πειρασμού που μας υποκινεί να δημιουργούμε μορφές».

Στον τόμο αυτό συσσωματώνονται όλες οι δημοσιευμένες ιστορίες του Σουλτς –Τα μαγαζιά της κανέλας, η πιο γνωστή συλλογή του, Το σανατόριο κάτω απ’ την κλεψύδρα και τέσσερις ακόμα ιστορίες που δεν συμπεριλαμβάνονται σε καμία από αυτές τις συλλογές.

Ο Σουλτς, ένας ανεπανάληπτος καλλιτέχνης της πολωνικής γλώσσας που συχνά συγκρίνεται με τον Προυστ και τον Κάφκα, αποκαλύπτει τις διεργασίες της μνήμης και της ανθρώπινης συνείδησης με μια συγκλονιστική δεξιοτεχνία.

Βιογραφικά στοιχεία

Μπρούνο Σουλτς

Ο Μπρούνο Σουλτς (1892-1942) ήταν ένας Πολωνοεβραίος συγγραφέας που γεννήθηκε στο Ντροχόμπιτς, που εκείνη την εποχή ανήκε στην αυστριακή Γαλικία. Στη διάρκεια της ζωής του εξέδωσε δυο τόμους με διηγήματα. Τον εκτέλεσε στον δρόμο ένας Ναζί αξιωματικός στην γερμανοκρατούμενη τότε ιδιαίτερη πατρίδα του. Ο ίδιος απέκτησε μεγάλη φήμη μετά θάνατον ως ένας απ’ τους κορυφαίους πεζογράφους του εικοστού αιώνα, ο οποίος άσκησε κατόπιν πολύ μεγάλη επιρροή σε αναγνωρισμένους και διάσημους ομότεχνούς του.