«Οι φίλοι μου» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Οι φίλοι μου

Μετάφραση:
Ρίτα Κολαΐτη

Οι φίλοι μου
  • ISBN: 978-960-03-6306-7
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • Υπό έκδοση

Περίληψη

Όταν ρώτησαν τον Σάμιουελ Μπέκετ ποιον παραγνωρισμένο συγγραφέα θα σύστηνε ανεπιφύλακτα, εκείνος αποκρίθηκε: «Μα ασφαλώς τον Εμανουέλ Μποβ· έχει όσο κανείς άλλος την αίσθηση της συγκινητικής λεπτομέρειας».

Ο Εμανουέλ Μποβ γεννήθηκε το 1898· πέθανε σε ηλικία 47 χρονών. Σε ηλικία 23 ετών, έγραψε το πρώτο του βιβλίο Οι φίλοι μου, που παραμένει το αριστούργημά του. Η Κολέτ τον θαύμαζε απεριόριστα. Το μυθιστόρημα Οι φίλοι μου σημείωσε τεράστια επιτυχία· οι ομότεχνοί του διαισθάνθηκαν ότι κάτι καινούριο, κάτι μοναδικό ενυπήρχε στον Μποβ. Ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε ήθελε διακαώς να τον γνωρίσει και τον συνάντησε στη διάρκεια του τελευταίου του ταξιδιού στο Παρίσι.

Τούτο το τόσο μοντέρνο –που θα νόμιζε κανείς πως γράφτηκε σήμερα– μυθιστόρημα,  έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και θεωρείται από τα μεγάλα έργα του 20ού αιώνα. Ο ήρωάς του, ο Βικτόρ Μπατόν, περνάει τις μέρες του μες στην απόλυτη απραξία. Επιθυμεί όμως πάση θυσία ν’ αποκτήσει έναν φίλο για να βγει από τη χαύνωσή του. Μολονότι τον αναζητά με πάθος, περίπλοκα συναισθήματα και ιδίως μια εξονυχιστική παρατήρηση της «αληθινής λεπτομέρειας» οδηγούν την κάθε του προσπάθεια στην αποτυχία. 

 

*Το μυθιστόρημα Οι φίλοι μου καθώς και άλλα έργα του Εμανουέλ Μποβ ετοιμάζονται από τις Εκδόσεις Καστανιώτη

Βιογραφικά στοιχεία

Εμανουέλ Μποβ